Ο βυζαντινός κόσμος του Γιάννη Μητράκα...

29.06.2007
Την Δευτέρα 2 Ιουλίου και ώρα 20:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ο βυζαντινός κόσμος του Γιάννη Μητράκα».
Την Δευτέρα 2 Ιουλίου και ώρα 20:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ο βυζαντινός κόσμος του Γιάννη Μητράκα».

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 130 έργα. Στόχος της είναι να ανιχνεύσει συνέχειες, καθώς και την μορφή του διαλόγου (καλλιτεχνικού, πνευματικού, φιλοσοφικού, πολιτιστικού) που τίθεται σήμερα με καλλιτέχνες σαν τον Γιάννη Μητράκα, σε σχέση με την παράδοση του βυζαντινού πολιτισμού.

O Γιάννης Μητράκας ανήκει στην σπάνια για την εποχή μας γενιά αυτοδίδακτων καλλιτεχνών. Παραδοσιακός σε καλλιτεχνική καταγωγή, αλλά ταυτόχρονα εντελώς προσωπικός σε ύφος και θέμα, ο Γιάννης Μητράκας αποτελεί μιαν ιδιαίτερη καλλιτεχνική φωνή στην διαδρομή της ελληνικής ζωγραφικής. Άλλοτε εμπνέεται από τα διδάγματα της βυζαντινής τέχνης και άλλοτε από αυτά της λαϊκής παράδοσης. Η ελληνική ιστορία και μυθολογία, ο αστείρευτος πλούτος των διακοσμητικών μοτίβων της λαïκής τέχνης, τα βυζαντινά πρότυπα, αλλά και θέματα σύγχρονα, με έντονα επίκαιρη προβληματική, αποτελούν το προσωπικό ιδίωμα του Γιάννη Μητράκα.

Στη ζωγραφική του Μητράκα δεν εντυπωσιάζει μόνον ο πλούτος και η ευρηματικότητα των θεμάτων. Οι πρωτότυποι φιλοσοφικοί, θρησκευτικοί και κοινωνικοί του προβληματισμοί, διαπερνούν το σύνολο του έργου του.
Ο καλλιτέχνης Γιάννης Μητράκας μεταπλάθει κι επεκτείνει σε νέους ερμηνευτικούς δρόμους την παραδοσιακή εικονογραφία. Ο άλλοτε παραμυθιακός κι άλλοτε σουρεαλιστικά ονειρικός τρόπος αφήγησης με την καλλιγραφική διάθεση, συνδυάζεται με την αφαιρετικότητα της βυζαντινής καλλιτεχνικής αντίληψης. Όταν καταπιάνεται με τη βυζαντινή θεματογραφία, δεν μιμείται αντιγραφικά. Αντίθετα δημιουργεί ένα νέο ύφος, με προσωπική σφραγίδα και σεβασμό στην παράδοση της βυζαντινής τέχνης. Κατορθώνει με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει μια νεοβυζαντινή ζωγραφική με λόγο ύπαρξης στη σημερινή κοινωνία.

Διάρκεια έκθεσης: 3 Ιουλίου - 19 Αυγούστου