Νεότερη ελληνική ζωγραφική στην Κέρκυρα

06.07.2007
Στην Κέρκυρα, εγκαινιάζεται στις 7 Ιουλίου, στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, έκθεση με έργα που θα αποτελέσουν τη μόνιμη συλλογή του παραρτήματος.
Η ιστορία της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως τις μέρες μας θα ξεδιπλωθεί μέσα από έργα των μονίμων συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, στο παράρτημά της στην Κάτω Κορακιάνα στην Κέρκυρα. Πρόκειται για έκθεση μόνιμης συλλογής, που θα φιλοξενηθεί στο ένα από τα δύο κτίρια της πρώην βίλας Μιμπέλι.

Με την παρούσα έκθεση, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Κουτλίδη, αρχίζει μια νέα περίοδος για το παράρτημα της Κέρκυρας.

Η περιήγηση στην ελληνική ζωγραφική ξεκινά με ένα έργο από το εργαστήριο του Θεοτοκόπουλου, περνά στα πρώτα έργα της επτανησιακής σχολής για να διατρέξει τη Σχολή του Μονάχου, με τους Νικηφόρο Λύτρα, Νικόλαο Γύζη, Γεώργιο Ιακωβίδη κ.ά. Έργα των Αλταμούρα, Βολανάκη, Συμεών Σαββίδη δίνουν το στίγμα της ελληνικής εμπρεσιονιστικής ματιάς των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ δημιουργίες Παρθένη, Μαλέα, Ν. Λύτρα, Μ. Οικονόμου και Γαλάνη εικονογραφούν την απόδοση του ελληνικού φωτός και τη στροφή προς τον ελληνικό μοντερνισμό.

Ακολουθεί η Γενιά του 30 (Θεόφιλος, Κόντογλου, Αστεριάδης, Βασιλείου), αλλά δίνεται έμφαση στη μεταπολεμική περίοδο που διαμορφώνει το προφίλ της σύγχρονης ελληνικής τέχνης (Μόραλης, Γκίκας, Νικολάου) και στην έκρηξη της αφαίρεσης (Κοντόπουλος, Σπυρόπουλος, Κανιάρης, Κεσσανλής, Τσόκλης, Στάμος).

Η περιήγηση ολοκληρώνεται με τις δεκαετίες 60 και 70 (Παύλος, Κοντός, Ντάβου, Θόδωρος, Λαζόγκας, Λογοθέτης, Αβραμίδης, Τέτσης, Αληθεινός κ.ά.) και φτάνει σε νεότερους δημιουργούς όπως Ρόρρη, Μποκόρο, Αλεξίου, Χανδρή κ.ά.

Τη γενική εποπτεία της έκθεσης έχει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, τα έργα της Επτανησιακής Σχολής επέλεξε η επιμελήτρια Αλεξάνδρα Αποστολίδου και τα έργα της μεταπολεμικής περιόδου η επιμελήτρια Ζίνα Καλούδη.