'Πραξιτέλης' στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

16.07.2007
Την περιοδική έκθεση «Πραξιτέλης», η οποία διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία και στο Mουσείο του Λούβρου, εγκαινίασε την Τετάρτη 26 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Από τις 26 Ιουλίου 2007 και έως τις 31 Οκτωβρίου 2007 παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η περιοδική έκθεση 'Πραξιτέλης', η οποία διοργανώθηκε πρόσφατα και στο Mουσείο του Λούβρου με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συνέχεια της έκθεσης του Λούβρου, είναι αρκετά συμπυκνωμένη, με λιγότερα έργα, αλλά και ελαφρώς τροποποιημένη ως προς το περιεχόμενο: δηλαδή, αντιπροσωπεύονται οι γνωστότεροι αγαλματικοί τύποι που αποδίδονται στον Πραξιτέλη, έστω και με μικρό αριθμό ρωμαϊκών αντιγράφων, παράλληλα, όμως επιλέχτηκαν από ελληνικά μουσεία και ορισμένα άλλα έργα που σχετίζονται με το έργο του ίδιου του γλύπτη και το έργο των μελών της οικογενείας του, του πατέρα και των δύο γιων του, που ήσαν επίσης γλύπτες του 4ου αι. και των αρχών του 3ου αι. π.Χ.

Στις τέσσερις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου θα εκτεθούν 79 αρχαία έργα από μουσεία του εξωτερικού, όπως είναι το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, τα Μουσεία του Βατικανού και του Καπιτωλίου στη Ρώμη, το κρατικό Μουσείο της Δρέσδης, το musee d’ Arles et de la Province Antiques, η Bibliotheque National de France, το museo archeologico regionale Antonio-Salinas και της Ελλάδας, όπως το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, της Ελευσίνας, της Βραυρώνας, των Θηβών, της Κω, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Κορίνθου, των Πατρών, του Ηρακλείου, το Νομισματικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη.

Στα έργα περιλαμβάνονται βάσεις αγαλμάτων με την υπογραφή του Πραξιτέλη, του πατέρα του γλύπτη Κηφισόδοτου του πρεσβύτερου και των υιών του, Κηφισόδοτου του νεότερου και Τίμαρχου, γλυπτά, χάλκινα αγαλματίδια, πήλινα ειδώλια, αγγεία, νομίσματα καθώς και ένα εκμαγείο του Ερμή από την Ολυμπία.

Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα (Νομός Αττικής)
Τηλέφωνο: +30 210 8217724
Ώρες Λειτουργίας - Χειμερινό: Δευτέρα: 10:30 - 17:00, Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00.
Θερινό: Από 1η Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου καθημερινά 08.00-19.30.