Αθήνα... έξω καρδιά!

12.10.2007
Καρδιές, καρδιές, καρδιές... χαρούμενες, πληγωμένες, ειρωνικές, σαρκαστικές, απαστράπτουσες, ερωτευμένες, συμβολικές ή όπως τις φαντάζεται ο κάθε καλλιτέχνης, θα γεμίσουν τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας από τον Ιανουάριο του 2008 και μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Xαρούμενες, πληγωμένες, ειρωνικές, σαρκαστικές, απαστράπτουσες, ερωτευμένες, συμβολικές ή όπως τις φαντάζεται ο κάθε καλλιτέχνης, θα γεμίσουν τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας.

Τον Ιανουάριο του 2008 και μέχρι τις αρχές Μαρτίου, μια νέα Υπαίθρια έκθεση (Public Art) με τίτλο "Hearts in Athens", έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, να «κλέψει» τις καρδιές των Αθηναίων.

Περισσότερες από 60 καρδιές, σε μεγάλο μέγεθος, φιλοτεχνημένες από διακεκριμένους αλλά και ανερχόμενους νέους καλλιτέχνες, καθώς επίσης και από σημαντικές προσωπικότητες της πόλης, θα εκτεθούν σε επιλεγμένα, πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας τους πρώτους μήνες του 2008.

Οι καρδιές θα χτυπήσουν σε ανοικτούς χώρους της πόλης και κατόπιν θα καταλήξουν - όπως και οι αγελάδες της Cow Parade - σε μια δημοπρασία, στις 14 Απριλίου, το 50% των εσόδων της οποίας θα δωθεί στην Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Δικαίωμα συμμετοχής στην έκθεση έχουν όχι μόνο εικαστικοί, αλλά και γραφίστες, σκηνογράφοι, ομάδες παιδιών και όποιος άλλος επιθυμεί. Καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προσαρμοσμένες στο γλυπτό κέλυφος σε σχήμα καρδιάς, από μέταλλο ή από φάιμπεργκλας, που σχεδίασε η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.

Τα γλυπτά από fibreglass ύψους 1.80, μήκους 1.905 και πλάτους 0.80 εκ., καθώς και τα γλυπτά από μέταλλο ύψους 1.62 και μήκους 1.71, παραδίδονται στους καλλιτέχνες λευκά, έτοιμα προς φιλοτέχνηση. Όταν είναι έτοιμα και ανάλογα με την τελική τους μορφή (δεδομένου ότι το αρχικό γλυπτό μπορεί να τροποποιηθεί αρκετά από τον καλλιτέχνη) τοποθετούνται σε μια σταθερή βάση. Όταν όλα τα γλυπτά είναι έτοιμα, τοποθετούνται άμεσα σε προεπιλεγμένα σημεία στην πόλη.

Το ελλειπτικό σχήμα της καρδιάς που σχεδίασε και επιμελήθηκε η Αφροδίτη Λίτη για τη Hearts in Athens, αντλεί την έμπνευσή του από τα τάματα (ex-votos), γνωστά τόσο στη δυτική όσο και στη μεταβυζαντινή και νεότερη ελληνική λαϊκή τέχνη. Σύμβολο αγάπης και αφοσίωσης, προσμονής, προσήλωσης και αφιέρωσης, η καρδιά της Αφροδίτης Λίτη, ανήκει στον κόσμο που η ίδια επινοεί και επεξεργάζεται, χρησιμοποιώντας ανθεκτικά υλικά, μετατρέποντας αναγνωρίσιμες εικόνες του φυσικού και του μεταφυσικού κόσμου σε απτή τέχνη.

Οι τελικές συμμετοχές θα ανακοινωθούν πριν από τις 21 Νοεμβρίου, οπότε θα λειτουργήσει το Στούντιο Καλλιτεχνών, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις Φαλήρου, όπου θα υλοποιηθούν οι προτάσεις που έχουν βρει χορηγούς. Ο κάθε δημιουργός θα πάρει 1.000 ευρώ.

Η ανοιχτή έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Μετά τον πρώτο της σταθμό στην Αθήνα, ο θεσμός «Καρδιές του Κόσμου» θα ταξιδέψει στο Κάιρο το 2009, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον το Ντουμπάι, το Μιλάνο και άλλες πόλεις του κόσμου.