O ευφυολόγος Όσκαρ Ουάιλντ

15.10.2007
Ο μεγάλος λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος κατόρθωσε στο κατώφλι του θανάτου του να ψελλίσει «είτε θα φύγει αυτή η κουρτίνα, είτε φεύγω εγώ», ψηφίσθηκε σε σφυγμομέτρηση, που δημοσιεύεται σήμερα, ως ο μεγαλύτερος ευφυολόγος της Βρετανίας.
Ο μεγάλος λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος κατόρθωσε στο κατώφλι του θανάτου του να ψελλίσει «είτε θα φύγει αυτή η κουρτίνα, είτε φεύγω εγώ», ψηφίσθηκε σε σφυγμομέτρηση, που δημοσιεύεται σήμερα, ως ο μεγαλύτερος ευφυολόγος της Βρετανίας!

Ο Ουάιλντ απέσπασε το 20% των προτιμήσεων, μόλις δύο μονάδες περισσότερες από τον κωμικό Σπάικ Μίλιγκαν, ο οποίος έβαλε να χαράξουν στην ταφόπλακά του την επιγραφή: «σας το είπα πως ήμουν άρρωστος».

Στους δέκα καλύτερους ευφυολόγους της Γηραιάς Αλβιώνος περιλήφθηκε κι ο γνωστός "πρωθυπουργός της Νίκης" Ουΐνστον Τσόρτσιλ, που κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση χάρις στις πνευματώδεις απαντήσεις του, όπως τότε που τον κατηγόρησε η βουλευτής των Εργατικών Μπέσι Μπράντοκ πως ήταν μεθυσμένος μέσα στο Κοινοβούλιο: «Μπέσι», είχε απαντήσει ο Τσόρτσιλ, «είσαι άσχημη. Κι αύριο το πρωΐ, ναι μεν εγώ θα είμαι ξεμέθυστος, όμως εσύ θα εξακολουθείς να είσαι άσχημη».

Στην έβδομη θέση έρχεται ο περίφημος θεατρικός συγγραφέας Νόελ Κάουαρντ, ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει για το χιούμορ: «θα πρέπει να το φυλάσσετε ως πολύτιμο έδεσμα, όπως το χαβιάρι. Ποτέ να μην το αλείφετε σα μαρμελάδα».

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, περισσότερο γνωστή για τον άκαμπτο χαρακτήρα της, παρά για τα ευφυολογήματά της, μόλις που κατέλαβε την 12η θέση στην έρευνα που διεξήγε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο UKTV. Η ίδια κάποτε είχε πει: «το να έχεις εξουσία είναι σα να είσαι γυναίκα. Εάν θα πρέπει να λες στον κόσμο πως όντως είσαι, τότε δεν είσαι».