Bruno Taut, Ο δάσκαλος του χρώματος στο Γκαίτε

16.10.2007
Το Ινστιτούτο Γκαίτε φιλοξενεί την έκθεση «Bruno Taut - Ο δάσκαλος του χρώματος στην αρχιτεκτονική του Βερολίνου», μια έκθεση του Deutscher Werkbund Berlin σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.
Το Ινστιτούτο Γκαίτε φιλοξενεί την έκθεση «Bruno Taut - Ο δάσκαλος του χρώματος στην αρχιτεκτονική του Βερολίνου», μια έκθεση του Deutscher Werkbund Berlin σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Ο Bruno Taut είναι ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της αρχιτεκτονικής νεωτερικότητας και ένα από τα πρώτα μέλη του Deutscher Werkbund (Σύνδεσμος Γερμανών Επιτηδευματιών). Το Werkbund ιδρύθηκε το 1907 στο Μόναχο από κορυφαίους αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, βιομήχανους, εμπόρους και συγγραφείς ως διαμαρτυρία κατά της παρακμής του πολιτισμού που επέφερε η βιομηχανοποίηση και ο εκμοντερνισμός.

Στόχος του Bruno Taut παραμένει η ουμανιστική διαμόρφωση του περιβάλλοντος. Με ελάχιστα μέσα, με λεπτομέρειες επιμελώς σχεδιασμένες και λαμβάνοντας υπόψη το εξωτερικό περιβάλλον, ο Bruno Taut διαμόρφωσε τους χώρους που κατοικούμε και ζούμε. Η ποιότητα της αρχιτεκτονικής του έγκειται ωστόσο και στην εκφραστικότητα του χρώματος, που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του έργου του.

Η έκθεση δίνει μια συνοπτική εικόνα του αρχιτεκτονικού έργου του Taut, παρουσιάζοντας τα πρότυπα συγκροτήματα κατοικιών στο Βερολίνο και τα ιδιωτικά κτίρια της περιόδου 1908-1932, αλλά και τη σημερινή τους κατάσταση, καθώς και τις επεμβάσεις αποκατάστασής τους, βασισμένες σε επιστημονικές αρχές συντήρησης των μοντέρνων μνημείων.

Εγκαίνια με εισήγηση του Winfried Brenne, αρχιτέκτονα (Βερολίνο), μέλους της Γερμανικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου για τη Διατήρηση Μνημείων (ICOMOS), και διάλεξη του Αντρέα Γιακουμακάτου, Καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλους του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, με θέμα «Πτυχές του Μοντέρνου στη Γερμανία στις αρχές του 20ου αιώνα».

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-21:00,
Παρασκευή 9:00-19:00 Σάββατο 9:00 - 13:00
Διάρκεια της έκθεσης: έως Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007