Στην Anne Enright το Booker των £50,000

17.10.2007
Κόντρα στα στοιχήματα και τα φαβορί, η δουβλινέζα Anne Enright κέρδισε χθες το βραβείο Booker, ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία του κόσμου, για το μυθιστόρημά της «The Gathering».

Κόντρα στα στοιχήματα και τα φαβορί, η δουβλινέζα Anne Enright κέρδισε χθες το Man Booker Prize, ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία του κόσμου, για το μυθιστόρημά της «The Gathering».

Το βιβλίο διηγείται την ιστορία εννιά παιδών της οικογένειας Χέγκαρτι που μαζεύονται στο Δουβλίνο για την κηδεία του αδελφού τους Λίαμ για να ξαναζήσουν ένα σκοτεινό μυστικό της παιδικής του ηλικίας.

«Θεωρήσαμε ότι το βιβλίο είναι πολύ δυνατό, αλλά και δυσάρεστο, και αρκετές φορές οργισμένο», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων Χάουαρντ Ντέιβις, μετά την επιλογή ενός από τα αουτσάιντερ της τελικής λίστας των υποψηφίων, η οποία περιελάμβανε σαν φαβορί τον Ιαν ΜακΓιούαν (Στην Ακτή) και τους Νίκολα Μπάρκερ, Μοχσίν Χαμίντ, Λόιντ Τζόουνς και Ίντρα Σίνχα.

«Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη», επισήμανε, αλλά ήταν και ομόφωνη! «Το βιβλίο ρίχνει μια αυστηρή ματιά στα δεινά μιας ταλαιπωρημένης οικογένειας χρησιμοποιώντας σκληρή και ενδιαφέρουσα γλώσσα», πρόσθεσε ο Ντέιβις μετά τη δίωρη συνεδριάση της κριτικής επιτροπής.

Η 45χρονη συγγραφέας τόνισε σε συνέντευξή της σε ραδιοφωνικό σταθμό πως το πνευματικό της έργο θα μπορούσε να είναι δακρύβρεχτη ταινία του Χόλιγουντ. «Όταν οι αναγνώστες παίρνουν το βιβλίο μου ίσως να θέλουν μια χαρούμενη ιστορία που θα τους διασκεδάσει. Σε αυτήν την περίπτωση ας μην το διαβάσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο θεσμός των βραβείων Booker ιδρύθηκε το 1969 και απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο μυθιστόρημα-συγγραφέα από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50.000 αγγλικών λιρών, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι της τελικής λίστας φεύγουν με 2.500 στερλίνες έκαστος.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Καστανιώτη", σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ.


Η Anne Enright γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1962 στο Δουβλίνο και από ότι φαίνεται συνεχίζει την παράδοση της ιρλανδικής πεζογραφίας των Iris Murdoch, Roddy Doyle και John Banville, επίσης βραβευμένων με booker.

Σπούδασε δημιουργική γραφή με τους Malcom Brandbury και Angela Carter στο University of East Anglia και για έξι χρόνια εργάστηκε ως τηλεοπτικός παραγωγός και διευθύντρια του RTÉ στο Δουβλίνο. Η αποκλειστική ενασχόλησή της με τη συγγραφή αρχίζει το 1993, και από τότε έχει εκδόσει πολλά δοκίμια, διηγήματα και μυθιστορήματα:

- Με το «The Portable Virgin» (Secker and Warburg 1991) κέρδισε το Rooney Prize.
- Με το «The Wig My Father Wore» (Jonathan Cape 1995), μπήκε στην τελική λίστα των υποψηφιοτήτων για το βραβείο Irish Times/Aer Lingus Irish Literature Prize.
- Με το «What Are You Like?» (Jonathan Cape 2000) κέρδισε το Royal Society of Authors Encore Prize.

Διηγήματά της έχουν εκδοθεί στα περιοδικά: The New Yorker, The Paris Review και Granta. Κέρδισε επίσης το «The Davy Byrne Award» για το μίνι διήγημα «Honey». Γνωστή είναι και η συλλογή διηγημάτων της «Making Babies: Stumbling into Motherhood» (London, Jonathan Cape, 2004).