'Η Γκουέρνικα των Παιδιών' & Συμπόσιο Πολιτισμού στο Ζάππειο

19.10.2007
Συμπόσιο «Η Παραγωγικότητα του Πολιτισμού», θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο την Πέμπτη 18 & την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί και η έκθεση «Η Γκουέρνικα των Παιδιών», ενός κινήματος ειρήνης που ξεκίνησε εδώ και χρόνια από την Ιαπωνία.
Συμπόσιο «Η Παραγωγικότητα του Πολιτισμού», θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο την Πέμπτη 18 & την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί και η έκθεση «Η Γκουέρνικα των Παιδιών», ενός κινήματος ειρήνης που ξεκίνησε εδώ και χρόνια από την Ιαπωνία.

Το δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, το European Union Club, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ορίζοντες - Δράσεις και το Ποιείν και Πράττειν που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το παγκόσμιο κίνημα των Kid’s of Guernica, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να οργανώσουν το συμπόσιο «Η Παραγωγικότητα του Πολιτισμού».

Σε μία πρόσφατη μελέτη η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ότι ο πολιτισμός είναι αναπτυξιακός παράγοντας και κύριο στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι 5.800.000 άνθρωποι εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα. Η απασχόληση στον πολιτιστικό τομέα χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο σε αντίθεση με τον αριθμό απασχόλησης στο βιομηχανικό τομέα που κατά τα έτη 2004 - 5 μειώθηκε ουσιαστικά.

Διακεκριμένες προσωπικότητες από διάφορους χώρους της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα αναπτύξουν στο Συμπόσιο το ρόλο του πολιτισμού, τον αστικό πολιτιστικό σχεδιασμό, τη σχέση του πολιτισμού με την οικονομία, την πολιτιστική πολιτική, τη συμβολή της τέχνης, των μουσείων, των ιδρυμάτων, την αποδοχή του πολιτισμού στην κοινωνία της πληροφόρησης, την πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον καθώς επίσης και την αναγκαιότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του συμποσίου, θα παρουσιαστεί η έκθεση «Η Γκουέρνικα των Παιδιών», ενός κινήματος ειρήνης που ξεκίνησε εδώ και χρόνια από την Ιαπωνία. Παιδιά από όλα τα μέρη της γης, Ιαπωνία, Αφγανιστάν, Νεπάλ, Μαρτινίκα, Παλαιστίνη, Ινδία, Αυστραλία, Γεωργία, Η.Π.Α., Λίβανο, Τουρκία και Ελλάδα, εκφράζονται μέσω της ζωγραφικής για την αποστροφή τους στον πόλεμο και την επιθυμία τους για ειρήνη. Οι ζωγραφιές γίνονται σε καμβά διαστάσεων 7,5 x 3,5 μ. όπως ο πρωτότυπος ομώνυμος πίνακας του Πικάσο. Παιδιά από τη Σμύρνη και τη Χίο ζωγράφισαν μαζί. Δεν θέλουν πόλεμο, θέλουν ειρήνη.

Ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών ξεκινάει από τα παιδιά. Θα εκτεθούν 15 πίνακες ζωγραφικής, που θα αγκαλιάσουν τον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου και ένας ακόμη πίνακας θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του Συμποσίου από το 108 δια-πολιτισμικό δημοτικό σχολείο της Αθήνας.