«Η Κλοπή της Ιστορίας» ταξιδεύει!

22.10.2007
Την έκθεση πολυμέσων για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων με τίτλο «Η Κλοπή της Ιστορίας», επέλεξε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για να ξεκινήσει την πολιτιστική του παρουσία στην Τεργέστη, την πόλη με την μακρά παράδοση στην Ελληνική Διασπορά ήδη από τον 18ο αιώνα.
Την έκθεση πολυμέσων για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων με τίτλο «Η Κλοπή της Ιστορίας», επέλεξε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για να ξεκινήσει την πολιτιστική του παρουσία στην Τεργέστη, την πόλη με την μακρά παράδοση στην Ελληνική Διασπορά ήδη από τον 18ο αιώνα.

Η έκθεση παρουσιάζει τις επιπτώσεις της αρχαιοκαπηλίας στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας και είναι εμπλουτισμένη με αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων που επεστράφησαν - κατόπιν διεκδικήσεων - στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Φιλοξενείται στο ανακαινισμένο ιστορικό κάστρο San Giusto από τις 26 Οκτωβρίου 2007 έως τις 25 Νοεμβρίου 2007 και παρουσιάζεται με την ευκαιρία της προγραμματιζόμενης λειτουργίας της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Τεργέστη. Διοργανώνεται από το ΕΙΠ με τη συνεργασία του Δήμου της Τεργέστης.

Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι κ.κ. Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, Δήμαρχος της Τεργέστης, Μάσσιμο Γκρέκο, Εντεταλμένος Πολιτισμού και Αντριάννο Nτουγκούλιν, Διευθυντής Δημοτικών Μουσείων ενώ την παρουσίαση της έκθεσης θα κάνει ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Β. Λαμπρινουδάκης, μέλος του Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη από τη λεηλασία του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης και τον τεμαχισμό αγαλμάτων σε ναούς της Καμπότζης έως την πώληση αρχαίων αντικειμένων από χώρες της Μεσογειακής Ευρώπης σε οίκους δημοπρασίας των ΗΠΑ. Στόχος της είναι να δείξει ότι το αρχαίο που αποκόπτεται από τις πληροφορίες για τον τόπο που δημιουργήθηκε και λειτούργησε είναι άχρηστο για τη γνώση του ιστορικού παρελθόντος. Παραδείγματα από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Τουρκία, χώρες οι οποίες τα τελευταία χρόνια διεκδίκησαν με επιτυχία την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων που μεταφέρθηκαν και πουλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβάνονται στην παρουσίαση του θέματος, το οποίο αναπτύσσεται στην ιταλική και τη γαλλική γλώσσα και συνοδεύεται από ντοκιμαντέρ και διαδραστικά παιχνίδια σε υπολογιστή με θέμα την αρχαιοκαπηλία.

«Η Κλοπή της Ιστορίας» έχει εμπλουτισθεί με αντίγραφα και φωτογραφίες που επεστράφησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (Θησαυρός Αηδονιών, Χρυσό στεφάνι από τη Μακεδονία, Μαρμάρινη κεφαλή Διονύσου από την Κόρινθο, κ.ά.).

Η έκθεση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «CULTURΕ 2000» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο και στην Ελλάδα το 2006.

Το ΕΙΠ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στη συνέχεια την έκθεση σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού :
Λισαβόνα (30/1 - 23/3/08, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), Παρίσι (17/4 - 2/5/2008,Unesco), Λονδίνο, Βελιγράδι, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Αλεξάνδρεια, κ.ά.

Η πρώτη Εστία του ΕΙΠ στην Ιταλία θα ανοίξει στην Τεργέστη (πλατεία Σαν Τζιοβάνι 1), σε ανακαινισμένους χώρους που παραχώρησε στο Ίδρυμα η Κοινότητα Ορθοδόξων Ελλήνων της Τεργέστης.

Η Εστία του ΕΙΠ θα οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και μαθήματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα επίπεδα τόσο στην Τεργέστη όσο και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.