Βασανιστήρια από τον Μποτέρο στην Ουάσιγκτον

09.11.2007
Εικόνες πληγωμένων, μελανιασμένων σωμάτων, γυμνών, με δεμένα τα μάτια ή τα άκρα, στα κελιά της ιρακινής φυλακής του Αμπού Γκράιμπ, πρωταγωνιστούν σε έκθεση του διάσημου καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο στην Ουάσιγκτον.
Εικόνες πληγωμένων, μελανιασμένων σωμάτων, γυμνών, με δεμένα τα μάτια ή τα άκρα, στα κελιά της φυλακής του Αμπού Γκράιμπ, πρωταγωνιστούν σε έκθεση του διάσημου καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο στην Ουάσινγκτον.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στις ΗΠΑ ολόκληρη η σειρά με τα 79 έργα - πίνακες και σχέδια - του Μποτέρο, αφιερωμένα στα βασανιστήρια της ιρακινής φυλακής του Αμπού Γκράιμπ.

Οι εικόνες είναι εξαιρετικά σκληρές, όπως όφειλαν να είναι καθώς ο ζωγράφος ήθελε να εκφράσει την οργή του για τα όσα διάβασε ότι συμβαίνουν στη φυλακή.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πολιτικό μήνυμα της έκθεσής του, ο Μποτέρο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών έναντι των φυλακισμένων, είπε ότι «όλα θα διορθωθούν σε 12 με 14 μήνες», αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες ο Μπους δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί την τέχνη του σαν μέσο για να εκφράσει την οργή του για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Παλαιότερα είχε παρουσιάσει έργα-καταγγελία για τον εμφύλιο στην Κολομβία.

Η έκθεση έφτασε στο Μουσείο Τέχνης του American University στη Ουάσινγκτον από το Μιλάνο και θα παραμείνει εκεί έως τις 30 Δεκεμβρίου, για να ταξιδέψει στη συνέχεια σε γκαλερί της πόλης Μοντερέι στο Μεξικό.