To Άμστερνταμ γιορτάζει τη Βαρκελώνη!

12.11.2007
Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ φιλοξενεί την έκθεση "Barcelona 1900", γιορτάζοντας την εκπληκτική μεταμόρφωση αυτή της ζωντανής πόλης μεταξύ 1880 και 1900.
Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ φιλοξενεί την έκθεση "Barcelona 1900", γιορτάζοντας την εκπληκτική μεταμόρφωση αυτή της ζωντανής πόλης μεταξύ 1880 και 1900.

Την περίοδο αυτή η Βαρκελώνη γνώρισε εντυπωσιακή αρχιτεκτονική ανάπτυξη και εξελίχθηκε σημαντικά τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτιστικό επίπεδο.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των σημαντικών δημιουργών που έδρασαν εκείνο το διάστημα και οι οποίοι ευθύνονται για το νέο πρόσωπο της πόλης του 20ού αιώνα. Καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Ισίντρε Νονέλ, ο Ραμόν Κάσας και μεγάλοι αρχιτέκτονες όπως ο Αντόνιο Γκαουντί, ο Λουϊς Μοντανέρ και ο Γιόσεπ Πουϊγκ Ι Κανταφάλχ.

Η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη σε εμβληματικούς τόπους της πόλης, όπως η διάσημη Las Ramblas, το μαγικό Πάρκο Guel του Γκαουντί, αλλά και την περίφημη Sagrada Familia του Γκαουντί, ένα μεγαλειώδες μνημείο η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2045.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η αναφορά στην πολεοδομική επέκταση της πόλης, μετά την κατεδάφιση των μεσαιωνικών τειχών. Ένα μοναδικό παράδειγμα πολεοδομίας στην Ευρώπη, έργο του μηχανικού Ιλδεφόνς Σέρντα με βάση το αυστηρό ορθογώνιο (Ιπποδάμειo) σύστημα.

Τέλος, τα 12 πορτρέτα σε χαρτί του νεαρού Πάμπλο Πικάσο, αντανακλούν το πώς ο μεγάλος ζωγράφος ήδη στα 16-17 ήταν έτοιμος να σημαδέψει χωρίς επιστροφή την εξέλιξη της σύγχρονης ζωγραφικής.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2008.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ