Ο Αλέκος Φασιανός ζωγραφίζει τη Μουσική

19.02.2010
Ο Αλέκος Φασιανός ζωγραφίζει τη Μουσική και γίνεται αφηγητής στο Καρναβάλι των Ζώων του Καμίγ Σαιν Σανς, στις Ημέρες Πιάνου.

Ευχάριστους και διασκεδαστικούς αιφνιδιασμούς υπόσχεται ο Αλέκος Φασιανός στους τυχερούς θεατές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που θα τον παρακολουθήσουν να ζωγραφίζει τη μουσική και να αφηγείται, μεταμφιεσμένος σε πτηνό, τους παιγνιώδεις στίχους που συνοδεύουν το Καρναβάλι των Ζώων του Καμίγ Σαιν-Σανς.

Δυο διάσημοι καλλιτέχνες, ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός και ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης, με μια παρέα από λαμπρούς σολίστες, θα συναντηθούν στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστου Λαμπράκη (όπως μετονομάστηκε η Αίθουσα Φίλων της Μουσικής), για να παρασύρουν το κοινό σε ένα αναπάντεχο ζευγάρωμα εικόνας, που εμπνέεται από τη μουσική και μουσικής, που μετατρέπεται σε εικόνες.

Η μοναδική αυτή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοφιλούς Σειράς Ημέρες Πιάνου την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος της βραδιάς, ο Αλέκος Φασιανός, στα παρασκήνια, θα αυτοσχεδιάζει ενώ οι μουσικοί στη σκηνή θα εκτελούν συνθέσεις του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, του Νταριούς Μιγιό, του Άστορ Πιατσόλα, του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, του ‘Αλφρεντ Νιούμαν, του Μανουέλ Πόνσε . Μια κάμερα θα παρακολουθεί τον ζωγράφο και θα μεταφέρει τις εικόνες του, που θα συγχρονίζονται με τη μουσική, σε μεγάλη οθόνη στην αίθουσα.

Μετά το διάλειμμα, ο ζωγράφος θα ανέβει στη σκηνή μεταμφιεσμένος σε πτηνό, για να συνοδεύσει τους μουσικούς, απαγγέλλοντας τους ευτράπελους στίχους, στη συναρπαστική και δημοφιλή σουίτα, Το Καρναβάλι των Ζώων, του ρομαντικού Καμίγ Σαιν-Σανς. Ο Φασιανός υπογράφει και το σκηνικό που πλαισιώνει τα 14 μέρη της σύνθεσης, με το οποίο σχολιάζει αυτή τη ζωολογική μουσική φαντασία.

Μαζί με τον Γιάννη Βακαρέλη παίζει πιάνο η Katrine Gislinge, o Γιάννος Μαργαζιώτη και ο Lars Bjornkjaer παίζουν βιολί, ο Sune Ranmo βιόλα, ο Leo Winland βιολοντσέλο, στο κοντραμπάσο ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Νίκος Νικόπουλος στο φλάουτο και ο Δημήτρης Τζαφέστας στο ξυλόφωνο.

Ο Σαιν-Σανς (1835 -1921) έγραψε το Καρναβάλι των Ζώων το 1886, στις καλοκαιρινές του διακοπές σε ένα αυστριακό χωριό, με διάθεση ευτράπελη, αλλά όχι παιδαριώδη. Φοβήθηκε όμως ότι η «ελαφριά» αυτή σύνθεση θα αμαύρωνε τη φήμη του ως σοβαρού συνθέτη και όσο ζούσε εμπόδισε την εκτέλεσή της. Επέτρεψε να δημοσιευτεί και να παίζεται δημόσια μόνο το 13ο μέρος της σουίτας, «Ο Κύκνος» και οργάνωνε μικρές ιδιωτικές εκτελέσεις του συνόλου της σύνθεσης, για λίγους στενούς φίλους, ανάμεσα στους οποίους ο Φραντς Λιστ. Μετά το θάνατό του έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυπαιγμένα έργα του.

Παρά τους φόβους του συνθέτη, που ήταν σχετικοί και με τα συμφωνημένα πρότυπα της εποχής, από το έργο αυτό δεν λείπουν οι αρετές που εξασφάλισαν την αντοχή πολλών συνθέσεων του Σαιν-Σανς : η κομψότητα της φόρμας, οι ωραίες αρμονίες, οι χαριτωμένες μελωδικές επινοήσεις μαζί με μια «ψυχραιμία», που τόσο πολύ θαύμαζε ο Ραβέλ.
Το 1949, ο ΄Ογκντεν Νας έγραψε μερικούς ανάλαφρους στίχους για την ηχογράφηση του έργου από την Columbia, που κυκλοφόρησε με μαέστρο τον Αντρέ Κοστελάνετς και αφηγητή τον Νόελ Κάουαρντ. Από τότε το Καρναβάλι των Ζώων συνοδεύεται από τον αφηγητή και κάνει συχνά παρέα στα προγράμματα των αιθουσών, αλλά και στη δισκογραφία, με τον Πέτρο και τον Λύκο, του Σεργκέι Προκόφιεφ και τον Οδηγό Νέων για Ορχήστρα του Μπέντζαμιν Μπρίτεν.

Οι τιμές των εισιτηρίων για την εκδήλωση είναι:
€ 6,50 (Φοιτητικά) - 11,00 - 20,00 - 28,00 - 40,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, 8.30 μ.μ.
Αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής)