Κυριάκος Μορταράκος στις Νέες Μορφές

28.01.2008
Στην αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές, παρουσιάζει έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2008 την πρόσφατη δουλειά του ο Κυριάκος Μορταράκος. Η ζωγραφική, για τον αισθαντικό αυτό καλλιτέχνη, αποτελεί μια διαδικασία δημιουργίας που ξεκινάει με την περιπλάνηση της ύλης.

Στην αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές, παρουσιάζει την πρόσφατη δουλειά του ο Κυριάκος Μορταράκος. Με μια εγκατάσταση στο χώρο και ζωγραφικά έργα. Η ζωγραφική, για τον αισθαντικό αυτό καλλιτέχνη, αποτελεί μια διαδικασία δημιουργίας που ξεκινάει με την περιπλάνηση της ύλης. Σε συνδυασμό με τη χειρονομία και την πλαστικότητα, το έργο του καταλήγει σε μια αναζήτηση που μόνο ο "εσωτερικός" Μορταράκος μπορεί να μας μεταδώσει.

Πιστός στη ζωγραφική γενικά και στην εννοιολογική τέχνη ειδικότερα, ο Μορταράκος προσεγγίζει τα θέματά του με σεβασμό, σχεδόν με συστολή. Ενόσω τα επεξεργάζεται και τα αναλύει με γραφές και σχόλια επάνω στο ίδιο το τελάρο, διαπιστώνει κανείς μιαν αλλαγή στη ζωγραφική του διάθεση.

Με εξπρεσιονιστική ορμή χτίζει τις γραμμές. Ορίζει το χώρο, προκαλεί αναπλάθοντας γνωστά έργα και ιδιαίτερα του αγαπημένου του Βαν Γκογκ, που εξακολουθεί να αποτελεί κίνητρο για τον Μορταράκο. Απομονώνει σύμβολα, αντικαθιστά την εικόνα με τον γραπτό λόγο και μετά 25 χρόνια πορείας και 14 ατομικές εκθέσεις, συνδυάζει μοναδικά το θέμα του ιδανικού αυτόχειρα και της αυθεντικής ζωγραφικής με αυτοβιογραφικά στοιχεία και μύθους. Πότε μεταφέροντας ευχάριστα συναισθήματα, και πότε-πότε μακάβρια.

Ο Μορταράκος παρουσιάζει μια δουλειά που αποτελεί συνάντηση αυτο- βιογραφικών μυστικών, παλιών μύθων σε νέα συσκευασία, μακριά από δεσμεύσεις και κοινοτοπίες.

Όπως λέει κι ο ίδιος: "όταν ζωγραφίζεις, όπως δηλαδή απλώνεις την ύλη στην επιφάνεια και εξελίσσεται η φόρμα, μαζί με αυτή εξελίσσεται και η συγκίνηση. Είναι τα παιχνίδια ή τα καμώματα της ύλη, που με παραπέμπουν σε διάφορα πράγματα και με κατευθύνουν να κατασκευάσω το ζωγραφικό δωμάτιο που αναγράφεται αυτός ο αόριστος που ορίζει πως ο Βαν Γκογκ δεν ζει. Δεν ξέρω, μπορεί να κάνω λάθος, δεν ζει;"

Aίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές
Βαλαωρίτου 9, 106 71 Αθήνα
Tηλ. 210 3616165