Τρικυμία στο ... Εθνικό!

28.01.2008
H Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Κάππα από τις 8 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου.
H Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Κάππα από τις 8 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου.

Η παράσταση
Οι ναυαγοί μιας άγριας τρικυμίας βρίσκονται στο κέντρο μιας δίνης από ευτράπελες και συγχρόνως επικίνδυνες καταστάσεις. Ο Πρόσπερο, κυρίαρχος του νησιού όπου βρίσκουν καταφύγιο, με το βοηθό του Άριελ και τον υποτακτικό του Κάλιμπαν αναστατώνουν συνεχώς τους απελπισμένους ναυαγούς. Για ποιο λόγο; Με ποιο σκοπό;

Το ερημικό νησί του Πρόσπερο, γεννά συνεχώς ψευδαισθήσεις όπως ακριβώς και η σκηνή του θεάτρου. Στη «σκηνή» του νησιού αυτού, ο Πρόσπερο δεν είναι παρά ο «σκηνοθέτης» ενός «θεατρικού» παιχνιδιού. Η σκηνή του θεάτρου Κάππα, στην παράσταση, ταυτίζεται με το νησί του Πρόσπερο και τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση καταλύονται καθώς η σύλληψη του «θεάτρου μέσα στο θέατρο» κυριαρχεί δυναμικά.

Το έργο
Η Τρικυμία είναι ίσως το τελευταίο έργο που έγραψε ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Η πρώτη παράσταση της Τρικυμίας δόθηκε το Νοέμβριο του 1611 ενώ το έργο εκδόθηκε το 1623. Η Τρικυμία ανήκει στις ρομαντικές κωμωδίες του Σαίξπηρ όπως και Ο Περικλής, ο Κυμβελίνος και το Χειμωνιάτικο παραμύθι και συνδυάζει στοιχεία ρομαντικής κωμωδίας, τραγωδίας αλλά και στοιχεία μαγείας που συναντάμε στα παραμύθια. Το έργο προκαλεί τις αισθήσεις σε κάθε επίπεδο ενώ θίγει και βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα. Υμνεί τη γνώση αλλά αμφισβητεί ταυτόχρονα και την απεριόριστη δύναμη που προσφέρει.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση ? σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνικά ? κοστούμια: Λιλή Πεζανού
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παίζουν: Γιάννης Βόγλης (Πρόσπερο), Γιάννης Βογιατζής (Γκονζάλο), Γιώργος Γλάστρας (Σεμπαστιάνο), Θανάσης Δήμου (Στεφάνο), Κωστής Καλλιβρετάκης (Λοστρόμος), Περικλής Καρακωνσταντόγλου (Αντόνιο), Δέσποινα Κούρτη (Μιράντα), Αγαπητός Μανδαλιός (Αντριάνο), Παναγιώτης Παναγόπουλος (Τρίνκουλο), Θεμιστοκλής Πάνου (Κάλιμπαν), Παντελής Παπαδόπουλος (Αλόνσο), Γιάννος Περλέγκας (Φερτινάντο), Κοσμάς Φοντούκης (Άριελ), Γιούλη Τάσιου- Σοφία Τσινάρη- Δημήτρης Μυλωνάς- Κωστής Καλλιβρετάκης ( Πνεύματα).

Προπαραστάσεις:
Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2008, 21:00
Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2008, 20:00 ?
Ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης και το κοινό