"Προς Κατεδάφιση" από την Utopia

13.04.2010
Με αφορμή το μονόπρακτο έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Προς Κατεδάφιση» η θεατρική ομάδα «utopia» στήνει μια παράσταση με ζωντανή μουσική, γνωστές jazz μελωδίες, τραγούδι και χορό στο θέατρο «ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ» από τις 19 Απριλίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.00 το βράδυ.
Με αφορμή το μονόπρακτο έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Προς Κατεδάφιση» η θεατρική ομάδα «utopia» στήνει μια παράσταση με ζωντανή μουσική, γνωστές jazz μελωδίες, τραγούδι και χορό στο θέατρο «ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ» από τις 19 Απριλίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.00 το βράδυ.

Το έργο εκτυλλίσεται στις γραμμές των τρένων, στις παρυφές μιας μικρής πόλης του Μισσισιπή. Η Γουίλλι, ένα νεαρό κορίτσι παίζει μαζί με την κούκλα της στις σιδηροδρομικές γραμμές και ο Τομ, ένα αγόρι που πηγαίνει να πετάξει τον χαρταετό του συναντιούνται και αρχίζουν μια συνομιλία που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη τρομερών λεπτομερειών για τη ζωή της Γουίλλι. Η σκιά της μεγαλύτερης της αδελφής και ο τρόπος που εκείνη εξασφάλιζε χρήματα για την συντήρησή τους δείχνει ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της. Ένα παιδάκι βρίσκεται αναγκασμένο να αντιμετωπίσει έναν κόσμο σκληρό, απαιτητικό και σεξουαλικά διεστραμμένο μέσα από την αθωότητα της ψυχής του.

Η παράσταση ξεκινάει από το φουαγιέ του θεάτρου, το οποίο μεταμορφώνεται σ’ένα κέντρο διασκέδασης με jazz μουσική και τραγούδι ενώ παράλληλα εκτυλίσσεται ένα χοροθεατρικό δρώμενο. Το δρώμενο αυτό θα έχει αναφορές στο παρελθόν και στα γεγονότα που συνέβησαν, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στο σημείο που αρχίζει η ιστορία του μονόπρακτου. Από κει και πέρα η παράσταση συνεχίζεται στην κανονική σκηνή του θεάτρου, όπου οδηγούνται οι θεατές από τους μουσικούς (οι οποίοι θα αλλάζουν κατά κάποιο τρόπο ρόλο και θα συμμετέχουν κι αυτοί στο έργο).

Το μονόπρακτο θεατρικό μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1966, σε σκηνοθεσία του Sydney Pollack, με τους Natalie Wood, Robert Redford και Charles Bronson. Στο θεατρικό η Άλβα, αδερφή της Γουίλλι, στην ουσία δεν υπάρχει, παρά μόνο μέσα από τις αφηγήσεις της Γουίλλι, ενώ στην ταινία βλέπουμε την ζωή της, που ο σεναριογράφος Francis Ford Coppola εμπλούτισε με λεπτομέρειες, για τις ανάγκες της μεταφοράς της στον κινηματογράφο. Σημειώστε πως ο ίδιος ο Γουίλιαμς αποκύρηξε αυτήν την μεταφορά.


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ομάδα «utoπia»
Μετάφραση : Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Τσουτσουλίγα-Μάνος Πυρένης
Κινησιολογία: Μαρία Αδαμοπούλου
Επιμέλεια μουσικής: Νίκος Δρογώσης
Βοηθός σκηνοθέτης :Αγνή Χιώτη

Παίζουν: Κατερίνα Τσουτσουλίγα, Στέλιος Τσέκερης, Βάσια Δρίτσα , Νίκος Δρογώσης

ΙΝFO
Παραστάσεις: Από 19 Απριλίου-08 Ιουνίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 22.00
Θέατρο Τόπος Αλλού, Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων
Διάρκεια: 60 λεπτά

Γ.Οικονόμου