Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου από την Ιαπωνία

15.04.2010
Η θεατρική ομάδα Buzz Productions Theater παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το έργο - έρευνα πάνω στην Αφήγηση στο Θέατρο «Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου», βασισμένο σε διηγήματα των Ριονοσούκε Ακουταγκάβα και Λευκάδιου Χέρν σε σκηνοθεσία Φίλιππου Φιλίππου.

Η θεατρική ομάδα Buzz Productions Theater παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το έργο - έρευνα πάνω στην Αφήγηση στο Θέατρο «Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου», βασισμένο σε διηγήματα των Ριονοσούκε Ακουταγκάβα και Λευκάδιου Χέρν σε σκηνοθεσία Φίλιππου Φιλίππου.

Η ιαπωνική παράδοση είναι γεμάτη από ιστορίες με παράξενα και τρομακτικά πνεύματα ή άλλα όντα, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στην ιαπωνική ζωγραφική, στη λογοτεχνία και το θέατρο. Μερικά από αυτά συναντούμε τόσο στις ιστορίες του Λευκάδιου Χερν (του γεννημένου στη Λευκάδα δημοσιογράφου, συγγραφέα και καθηγητή, που έζησε πολλά χρόνια και πέθανε στην Ιαπωνία), όσο και του σημαντικού Ιάπωνα λογοτέχνη και πατέρα του γιαπωνέζικου φανταστικού διηγήματος Ριανοσούκε Ακουταγκάουα.

Αυτή η ιαπωνική κουλτούρα, τα πνεύματα, ο τρόμος, το μυστήριο και το ήθος τους κέντρισαν το ενδιαφέρον της ομάδας Buzz Productions Theater, που προετοίμασε μετά από ένα σεμινάριο με θέμα "την αφήγηση στο θέατρο με αφορμή ιστορίες τρόμου και μυστηρίου", μία παράσταση χρησιμοποιώντας τα διηγήματα: Ριονοσούκε Ακουταγκάβα: Ρασομόν, Σ' ένα σύδεντρο, Η ιστορία της Κέσα και του Μορίτο, Η πίστη του Ουέι - Σενγκ (Ρασομόν και άλλα διηγήματα) και Λευκάδιου Χέρν: Πεθαμένης Μυστικό και Μουζίνα, Ροκούρο Κούμπι (Καϊνταν, Ιαπωνικές ιστορίες για παράδοξα πράγματα).

Η παράσταση σε σκηνοθεσία του νέου Κύπριου σκηνοθέτη Φίλιππου Φιλίππου θα παρουσιάζεται από τις 6 Μαΐου στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, Αίθουσα Black Box, ενώ θα έχει ήδη προηγηθεί ανοικτό σεμινάριο αφήγησης με το ίδιο θέμα, όπως εκείνο που οδήγησε στη δημιουργία της παράστασης.

Για την παράσταση και τους στόχους της ομάδας λέει ο σκηνοθέτης Φίλιππος Φιλίππου: "Όλους τους ρόλους, στο σύνολό τους δεκατέσσερις, ερμηνεύουν τρεις ηθοποιοί δια μέσου μάσκας, κάτι που χρησιμοποιείται πάρα πολύ στο Ιαπωνικό θέατρο. Επίσης, δεν μείναμε μόνο στον τρόμο και το μυστήριο, που διαχέονται σε όλα τα κείμενα, αλλά φροντίσαμε να φτάσουμε σε δύο άκρα. Το γέλιο και τον τρόμο. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη της αφηγηματικής τεχνοτροπίας στο θέατρο. Με συνεχή δουλειά ερευνούμε, κάτι που δεν το συναντάμε ευκολα στον ελλαδικό χώρο, προσπαθόντας να μπούμε σε χώρους ανεξερεύνητους και δύσκολους. Θέλουμε να πειραματιστούμε και να βρούμε καινούργιους τρόπους και δρόμους, που θα οδηγήσουν το θέατρο σε μια άλλη φόρμα με γερές βάσεις και πάνω απ’ όλα μέθοδο".

«Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου»
Δραματολογική Επεξεργασία: Φίλιππος Φιλίππου, Μάνια Μαράτου
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Φιλίππου
Διδασκαλία Αφηγηματικών Τεχνικών: Μάνια Μαράτου
Μουσική: Τάνια Γιαννούλη
Ενδυματολόγος - Σκηνογράφος: Ελευθερία Ζηκίδου
Κίνηση: Μάριος Μεττής
Διδασκαλία Μάσκας: Θοδωρής Οικονομίδης
Φωνητική: Αθηνά Τρέβλια
Κατασκευή Μάσκας: Μάρθα Φωκά
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ελένη Μολέσκη, Μαρίνα Δημάκη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Στυλιανόπουλος, Λεονάνδρο Σφοντούρης, Χρήστος Τανταλάκης
Έναρξη: Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
Πέμπτη 6 Μαΐου 2010, έως Κυριακή 30 Μαΐου, στις 21:00
Βραδινή: Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:30
Απογευματινή: Σάββατο & Κυριακή στις 19:00

Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά
Εισιτήρια: Κανονικό: 15€, 10€ (φοιτητικό - σπουδαστικό)
(Ισχύουν ατέλειες ΣΕΗ & Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, με σειρά προτεραιότητας, εφ’ όσον υπάρχει διαθεσιμότητα)

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 13:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 13:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78
Τηλ. 210 3418550, www.mcf.gr.

-----------------------------------------------------------------------------------

Με αφορμή την παράσταση "Ιαπωνικές Ιστορίες Τρόμου και Μυστηρίου" που θα παρουσιαστεί από τις 6 Μαΐου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η θεατρική ομάδα Buzz Productions Theater διοργανώνει σεμινάριο με θέμα "Η αφήγηση στο θέατρο με αφορμή ιστορίες τρόμου και μυστηρίου από την Ιαπωνία".

Το σεμινάριο θα διαπραγματευθεί τα θέματα: Πώς προσεγγίζεται ένας ρόλος μέσα από την αφήγηση, την επαναληπτικότητα και τη δομή του κειμένου. Πώς οι βιωματικές ιστορίες οδηγούν στην τεχνική της αφήγησης, στην αποδόμηση του κειμένου και κατά συνέπεια στην αφήγηση μιας ιστορίας. Ποιά είναι η βασική δομή των ιστοριών και πώς η δομή μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αφήγηση μιας ιστορίας. Η δημιουργία εικόνων στο μυαλό του θεατή χωρίς κανένα σκηνικό, κανένα κουστούμι, μέσα από έναν «άδειο χώρο» έχοντας μόνο εφόδιο το λόγο και την κίνηση του σώματος. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα χρησιμοποιηθούν βιωματικές ιστορίες, παραμύθια, θρύλοι, ανέκδοτα, αστείες ιστορίες και ιστορίες τρόμου απ’ όλο τον κόσμο.

Εισηγητές - Πρόγραμμα:
Μάνια Μαράτου - 22 και 28 Απριλίου
Ακύλλας Καραζήσης - 26 και 27 Απριλίου
Γιώργος Βαλαής από την Ομάδα Blitz - 23 και 24 Απριλίου
Έκτορας Λυγίζος - 25 και 29 Απριλίου

Δηλώσεις συμμετοχής e-mail: [email protected]
(απαραίτητο Βιογραφικό & Φωτογραφία)
Όριο συμμετοχών: Άτομα 20
Κόστος: Ολόκληρο το σεμινάριο 300€
Δύο μαθήματα: Α. Καραζήσης/Μ. Μαράτου ή Γ. Βαλαής/Ε. Λυγίζος 170€
Πληροφορίες: τηλ. 6976 027 635 & 6942 275 837, από τις 10:00 έως τις 16:00.

Χ.Τ.