Εφυγε από τη ζωή η Αννα Καλουτά

18.04.2010
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 χρόνων μία από τις μεγάλες κυρίες του ελληνικού μουσικού θεάτρου και της επιθεώρησης, η αγαπημένη ηθοποιός Αννα Καλουτά.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 χρόνων μία από τις μεγάλες κυρίες του ελληνικού μουσικού θεάτρου και της επιθεώρησης, η αγαπημένη ηθοποιός Αννα Καλουτά.
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Η Άννα Καλουτά γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918. Απόφοιτος της Ιονίου Σχολής Θηλέων, έκανε σπουδές πιάνου και αφοσιώθηκε στο θέατρο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη χορογραφία, σκηνοθεσία και τη καλλιτεχνική διεύθυνση.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο σε ηλικία 4 ετών, όταν η Μαρίκα Κοτοπούλη ανακάλυψε τόσο το δικό της ταλέντο όσο και της αδελφής της Μαρίας και τις ενέταξε στον θίασό της. Μαζί με την αδελφή της μάλιστα, τη Μαρία, δημιούργησαν τα περίφημα "Καλουτάκια", παιδιά θαύματα της εποχής εκείνης, σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου.

Εμφανίστηκε σε 14 ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Έχει συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις των γνωστότερων επιθεωρησιογράφων σε οπερέτες όπως: "Γλυκειά Νανά", "Διαβολόπαιδο", "Βαφτιστικός" , "Μοντέρνα κορίτσια" κ.ά. του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, "Γυναίκα του δρόμου", "Απάχηδες των Αθηνών", "Οι πειρατές" κ.ά. του Νίκου Χατζηαποστόλου, στη "Νυχτερίδα" του Γιόχαν Στράους, σε μουσικές κωμωδίες: "Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά" των Γιανουκάκη - Ριτσιάρδη, σε ηθογραφίες όπως "Το Φυντανάκι" του Χορν, σε πρόζα "Το πανηγύρι" του Χορν, σε κωμειδύλλια: "Αγαπητικός της βοσκοπούλας", "Γκόλφω", "Μαρία Πενταγιώτισσα" και άλλα πολλά.

Επί 15 χρόνια έκανε περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ν. Ζηλανδία. Εμφανίστηκε στη "Salle de Gaveau" στο Παρίσι 1950, στο "Κάρνεγκυ Χωλ" στη Νέα Υόρκη το 1954, στο "Palace Theatre" στο Λονδίνο 1968 κ.α.

Ηχογράφησε με την αδελφή της Μαρία πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά: "Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά", "Γερακίνα", "Οι κερασιές", "Η βροχή", "Βεμ - Βεμ". Οι δε εμφανίσεις της στην τηλεόραση δεν έχουν μέχρι σήμερα εκλείψει.

Μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, έχει τιμηθεί με πλείστα διπλώματα ελληνικών πρεσβειών για τις περιοδείες της και ακόμη με πολλές στρατιωτικές μνείες για τη ψυχαγωγία του Στρατού. Έμεινε θρυλική στις πολεμικές επιθεωρήσεις του 1940 ίδιαίτερα στο "Ευζωνάκι" αλλά και αργότερα σε ρόλους "Σμυρνιάς".

Φιλμογραφία: Δόκτωρ Επαμεινώνδας (1937), Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει (1938),Καπετάν Σκορπιός (1943), Οι απάχηδες των Αθηνών (1950), Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν (1951), Τσιγγάνικο αίμα (1956), Πρέπει να ζήσεις τίμια (1962), Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964), Και οι 14 ήταν υπέροχοι (1965), Καλώς ήλθε το δολάριο (1967), Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927 (1980), Ο ζιγκολό της Αθήνας (1982), Ο κοντός και οι μνηστήρες (1988),