Παιδικά πορτρέτα από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη

06.02.2008
Από 9 έως 23 Φεβρουαρίου 2008 η έκθεση «Φωτογραφίες μιας ξεχωριστής μέρας. Παιδικά πορτρέτα από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη (1880-1950)», σε επιμέλεια του Ηρακλή Παπαϊωάννου, παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Από 9 έως 23 Φεβρουαρίου 2008 η έκθεση «Φωτογραφίες μιας ξεχωριστής μέρας.Παιδικά πορτρέτα από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη (1880-1950)», σε επιμέλεια του Ηρακλή Παπαϊωάννου, παρουσιάζεται στη Στέγη Φιλοτέχνων - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας (Λεωφ. Ελευθερίας 107, τηλ. 23850 29444) σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

«Η συχνή παρουσία των παιδιών στις οικογενειακές φωτογραφίες επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη θέση την οποία κατέχουν αυτά στην απεικόνιση της ενότητας και της συνέχειας ως προς την ιστορία της οικογένειας. Πρόκειται για φωτογραφίες που απευθύνονται κυρίως στα μέλη της οικογένειας, περνούν από γενιά σε γενιά και συχνά αποστέλλονται σε φίλους και συγγενείς, οι οποίοι ζουν μακριά. Φθαρμένες εξαιτίας της χρήσης τους, μοιάζουν σήμερα με δυσανάγνωστα ιστορικά ευρήματα, διάσπαρτα ψήγματα της συλλογικής οικογενειακής μνήμης.

Τα παιδικά πορτρέτα και τα οικογενειακά στιγμιότυπα, που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν την έκθεση, προέρχονται από τη συλλογή του Νίκου Πολίτη. Θέτοντας ως κεντρικό άξονα της οικογενειακής φωτογραφίας την απεικόνιση παιδιών από τους πρώτους μήνες της ζωής τους ως την εφηβεία τους, η έκθεση αναπτύσσεται κυρίως σε δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται φωτογραφίες που έχουν περισσότερο επίσημο χαρακτήρα και έχουν τραβηχτεί σε οργανωμένα φωτογραφικά εργαστήρια από επαγγελματίες φωτογράφους, καθώς και πορτρέτα που δημιούργησαν πλανόδιοι φωτογράφοι. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ερασιτεχνικές φωτογραφίες, πορτρέτα παιδιών, με χαρακτήρα περισσότερο στιγμιότυπου, καθώς και οικογενειακές σκηνές σε γιορτές, εκδρομές και άλλες ομαδικές δραστηριότητες..»

Κωστής Αντωνιάδης

Παραγωγή: Μ.Φ.Θ. // Σχεδιασμός έκθεσης: Κωστής Αντωνιάδης

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Τρίτη - Σάββατο: 17:00 - 20:00
Κυριακή: 10:00 - 13:00