Εθνική Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας

16.05.2002
&00 Η Εθνική Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας ιδρύθηκε στο Πεκίνο το 1960. Είναι το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό σύνολο κινέζικης παραδοσιακής μουσικής της χώρας. Αποτελείται από μία μεγάλη ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων και μια χορωδία παραδοσιακής μουσικής. Ενταγμένος σε αυτήν είναι ένας μεγάλος αριθμός διακεκριμένων καλλιτεχνών που απολαμβάνουν τόσο τοπική όσο και παγκόσμια φήμη.

Ως φυσική συνέχεια μιας μακραίωνης παράδοσης, η παραδοσιακή μουσική της σημερινής Κίνας έχει μετεξελιχθεί σε μια ολότελα ξεχωριστή σχολή. Σε αυτό έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η παρουσία και η δράση της Εθνικής Παραδοσιακής Ορχήστρας. Επί δύο γενιές, το σύνολο έχει επενδύσει αφειδώλευτα στην συλλογή και μελέτη αναρίθμητων παραδοσιακών σκοπών μεγάλης λεπτότητας και ευγένειας. Οι έρευνες αυτές έχουν αποδώσει μουσικό υλικό απίστευτο σε ποσότητα και ποιότητα, το οποίο παρουσιάζεται ζωντανά και, φυσικά, εντάσσεται στο ενεργό ρεπερτόριο. Οι συναυλίες αναπαράγουν τον αυθεντικό χαρακτήρα της παραδοσιακής μουσικής με ύφος ευγενές, γεμάτο χάρη. Οι περισσότερες από αυτές τις συνθέσεις είναι γνωστές σε ολόκληρο τον κινεζικό λαό από αιώνες, κατά συνέπεια η υποδοχή που επιφυλάσσει το ακροατήριο στις εκδηλώσεις είναι πάντα ενθουσιώδης. Παράλληλα, ως ζωντανός φορέας της παράδοσης, η ορχήστρα διατηρεί ανοιχτές δημιουργικές σχέσεις με την κινεζική μουσική του παρόντος αλλά και με την κλασική μουσική της Δύσης και τις παραδοσιακές μουσικές άλλων εθνών. Με την πάροδο των ετών, το σύνολο έχει επίσης συνεισφέρει στην δημιουργία πολλών νέων συνθέσεων παραδοσιακής μουσικής, εμπλουτίζοντας το ήδη μεγάλο ρεπερτόριό του. Η ποιότητα και οι υψηλές δεξιοτεχνικές επιδόσεις των οργανοπαικτών που διέπουν τις εκτελέσεις ορχηστρικών κομματιών έχουν φέρει πολλά βραβεία στο ίδιο το σύνολο, σε αρχιμουσικούς του και σε μέλη του.

Η Εθνική Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας έχει όμοια υψηλές επιδόσεις στην ορχηστρική και στην χορωδιακή μουσική και δίνει συναυλίες με μεγάλη ποικιλία χαρακτήρα και ρεπερτορίου. Εκτός από παρουσιάσεις μεγάλων ορχηστρικών και χορωδιακών έργων, οργανώνονται εκδηλώσεις αφιερωμένες σε πιο ευγενή και εξειδικευμένα είδη τα οποία το ακροατήριο απολαμβάνει επίσης με αμέριστο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα δίνονται ειδικές συναυλίες με μουσική Guangdong, με μουσική για έγχορδα και πνευστά της περιοχής Jiansu-Zhejiang καθώς επίσης με μουσική για κρουστά του Zhoushan. Το συγκρότημα προσφέρει μουσική όχι μόνον στην πρωτεύουσα, στο Πεκίνο, αλλά πρακτικά σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια. Επίσης, ήδη από την εποχή της ίδρυσής του, έχει κάνει περιοδείες παρουσιάζοντας την κινεζική μουσική σε πολλές ξένες χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία κ.α. Το 1993, με διπλό στόχο την προβολή της μοναδικότητας της παραδοσιακής μουσικής της Ανατολικής Ασίας αλλά και την ανεμπόδιστη προώθηση των μουσικών ανταλλαγών ανάμεσα στις χώρες-φορείς της, το συγκρότημα ίδρυσε την Ασιατική Ορχήστρα σε συνεργασία με το Ιαπωνικό Μουσικό Σύνολο και με την Κορεατική Ορχήστρα Εθνικής Μουσικής. Από το 1995, το σύνολο αυτό πρωτοστάτησε στην καθιέρωση μιας Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας με κινέζικη παραδοσιακή μουσική!

Το 1997, ενώ βρίσκονταν σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μουσικοί του συγκροτήματος είχαν την ευκαιρία να παίξουν με τον παγκοσμίου φήμης τσελίστα Γιο Γιο Μα. Οι συναυλίες αυτές άφησαν εντονότατες εντυπώσεις στο κοινό και στον τύπο. Το 1998 και το 1999, το συγκρότημα προσκλήθηκε δύο φορές στην Αυστρία για να δώσει εορταστική συναυλία στην περίφημη Χρυσή Αίθουσα της αυστριακής πρωτεύουσας με την ευκαιρία της κινέζικης σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Οι συναυλίες αυτές είχαν μεγάλη επιτυχία και υμνήθηκαν από τον τύπο και μεταδόθηκαν ζωντανά από την κινεζική και την αυστριακή τηλεόραση, καθώς επίσης από το Δορυφορικό Κανάλι 3 της.
Τις συναυλίες της κινεζικής ορχήστρας θα διευθύνουν οι μόνιμοι, προσκεκλημένοι αρχιμουσικοί Chen Xieyang και Xu Zhijun.