Το Πρόγραμμα της Κινεζικής Εθνικής Παραδοσιακής Ορχήστρας

16.05.2002
&00 Μουσική για ορχήστρα


1α: Εισαγωγή: Η Γιορτή της Άνοιξης (Ορχηστρική σύνθεση: Li Haunzhi)
Η παραδοσιακή Γιορτή της Άνοιξης είναι ένα μεγάλο εποχιακό γεγονός για τον κινεζικό λαό. Η μουσική του κομματιού αυτού περιγράφει με ζωηρά χρώματα τον εορτασμό αυτό από τον λαό των βορειοδυτικών επαρχιών της χώρας: ντυμένοι στα καλύτερα, γιορτινά τους ρούχα, οι άνθρωποι τραγουδούν, χορεύουν και ανταλλάσσουν ευχές για αιώνια ευτυχία.

1β: Η Αλησμόνητη Γιορτή του Ραντισμού με το Νερό
(Ορχηστρική σύνθεση: Liu Wenjin)
Κομμάτι για σόλο Ερ-χου

2: Σόλο Ερ-χου με συνοδεία ορχήστρας (Σύνθεση: Wang Jianmin, σόλο Ερ-χου: Li Yuanyaun)
3α: Η τραγωδία της Κάρμεν (Ορχηστρική διασκευή θεμάτων από την ομώνυμη όπερα του Μπιζέ: Zou Ye)
3β: Κεραυνός και Αστραπή, Πόλκα (Ορχηστρική διασκευή από την ομώνυμη σύνθεση του Γιόχαν Στράους: Chen Xieyang)

Κομμάτια για σόλο Πίπα
4α: Ενέδρα από κάθε κατεύθυνση (Κομμάτι κινέζικης κλασικής μουσικής)

Το κομμάτι αυτό περιγράφει την θανάσιμη μάχη ανάμεσα στον αυτοκράτορα της δυναστείας των Χαν, Liu Bang, και στον αυτοκράτορα της δυναστείας Τσου, Xiang Yu, που έγινε στα τέλη της δυναστείας Qin (202 π.Χ.). Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί μια ευκαιρία για γενναιόδωρη επίδειξη του εκφραστικού πλούτου του κινέζικου παραδοσιακού οργάνου πίπα.

4β: Προσφέροντάς σας ένα Ρόδο (Διασκευή παραδοσιακού κινέζικου τραγουδιού: Wang Fandi, σόλο πί-πα: Wu Yuxia, ντέφι: Zhu Jianping)

Μουσική για ορχήστρα
5α: Μουσική για χορού της εθνότητας Yao (Συνθέσεις των: Mao Yuan και Liu Tieshan. Διασκευή: Peng Xiuwen)

Πρόκειται για μια ζωντανή μουσική εικόνα του λαού της εθνότητας Yao, που γιορτάζουν με τραγούδια και χορούς. Καθώς η νύχτα πέφτει, χωριάτες ντυμένοι με λαμπρές στολές συγκεντρώνονται στο φεγγαρόφωτο φέροντας μακρόστενα τύμπανα. Το δίχορδο λαϊκό βιολί ερ-χου παίζει ένα γαλήνιο, νωχελικό σκοπό, σαν κοπέλα που χορεύει γεμάτη χάρη.
5β: Ευτυχία από το Πεκίνο (Σύνθεση: Zheng Lu, Ma Hongye)

H μουσική αποδίδει μια ενθουσιώδη γιορτή σε ένα ορεινό χωριό. Τα γύρω βουνά αντηχούν από τον ήχο των πνευστών οργάνων. Η παραδοσιακή ορχήστρα αρχίζει να παίζει ένα χαρούμενο σκοπό. Οι χωριάτες ξεσηκώνονται από τις πρόσχαρες μελωδίες και τους δυνατούς ρυθμούς και πιάνουν το χορό.

Παραδοσιακή μουσική για σόλο Σουόνα
6: Εκατό πουλιά λατρεύουν τον Φοίνικα (Παραδοσιακό κομμάτι, Σόλο σουόνα: Li Guangcai)

Eκατοντάδες πουλιών τραγουδούν μέσα στην όμορφη, θεαματική φύση. Το κομμάτι αυτό αποδίδει μουσικά την αγάπη και τον σεβασμό του κινεζικού λαού για την φύση. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σκοπό από την βόρεια Κίνα στον οποίο το όργανο σουόνα και μιμείται το κελάηδημα διαφόρων πουλιών.

"Invention" για παραδοσιακή ορχήστρα
7α: Mουσική για χορό παιγμένη από άσκαυλο (Διασκευή: Tang Jianping)
7β: Ύμνος (Διασκευή: Tang Jianping)

Τσινγκ-Χου με συνοδεία ορχήστρας
8: Βαθιά Νύχτα (Κομμάτι από το ρεπερτόριο της Όπερας του Πεκίνου σε διασκευή Wu Hua, Τσινγκ-Χου: Li Fuping, Ερ-χου: Liu Xiang)

Aυτό το διάσημο κομμάτι μουσικής συνοδείας εμφανίζεται στην Όπερα του Πεκίνου, σε σκηνές που διαδραματίζονται αργά την νύχτα, όταν κάποιος ήρωας παραδίδεται σε βαθιές σκέψεις, χαμένος σε ανάμεικτα συναισθήματα. Τα κομμάτι χρησιμοποιείται χαρακτηριστικά σε έργα όπως το "Αντίο Παλλακίδα μου", συνοδευόμενο από χτύπημα τυμπάνου. Πρόκειται για μια εύηχη, δυνατή μουσική με ποικίλους ρυθμούς που αναδίδει μια αίσθηση γοητείας που γεννά ευφορία και υποβάλλει μία μεγαλοπρέπεια τυπική του παραδοσιακού κινέζικου πολιτισμού.

Ορχηστρική μουσική
Παραδοσιακά κομμάτια από τις βορειοδυτικές περιοχές της Κίνας
9α: Xin Tian You
9β: Αστεϊσμοί στην νυφική παστάδα
9γ: Κομμάτι για τύμπανο κρεμαστό στην μέση (Σύνθεση Τan Dun, Τραγούδι: Niu Jiandang)

Στο τέλος του εθνικού της προγράμματος, η Εθνική Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας θα παίξει ένα ή δύο κομμάτια ελληνικής μουσικής.