Καθάρισαν... έργο του Μπάνκσι

30.04.2010
Φρουρό στα έργα του διάσημου street artist Μπάνκσι θα πρέπει να διορίσουν οι απανταχού φιλότεχνοι, αν θέλουν να συνεχίζουν να υπάρχουν, τουλάχιστον στη Μελβούρνη.

Φρουρό στα έργα του διάσημου street artist Μπάνκσι θα πρέπει να διορίσουν οι απανταχού φιλότεχνοι, αν θέλουν να συνεχίζουν να υπάρχουν, τουλάχιστον στη Μελβούρνη.

Από τη μία πλευρά τα έργα του «Μικελάντζελο του δρόμου» Μπάνκσι ξετινάζουν τις δημοπρασίες - το 2008 πωλήθηκε στο eBay στένσιλ του πάνω σε λονδρέζικο τοίχο στην αστρονομική για τα δεδομένα του street art τιμή των 500.000 δολ. - και από την άλλη σβήνονται κατά λάθος από τους δρόμους.

Οι καθαριστές του Δήμου της Μελβούρνης έσβησαν κατά λάθος ένα χαρακτηριστικό στένσιλ του Μπάνκσι, που απεικόνιζε έναν αρουραίο να κάνει παρασούτ (το οποίο δημιουργήθηκε κάνοντας μάλλον ένα εύστοχο σχόλιο για τα βουνά από σκουπίδια στην περιοχή, τα οποία είναι πλέον προσβάσιμα μόνο δια αέρος)! Από ότι φαίνεται οι ένοικοι του χώρου ζήτησαν ενοχλημένοι από το Δήμο να καθαρίσει την πρόσοψη του οικήματός τους και ο Δήμος έσπευσε να το κάνει.

Όταν οι θαυμαστές του έργου του καλλιτέχνη κατάλαβαν τι συνέβη, χτύπησαν την πόρτα του Δήμου για να πάρουν την εξής απάντηση από την εκπρόσωπο του συμβουλίου της αυστραλιανής πόλης, Κάθι Αλεξάντερ: «Ηταν ένα λάθος εκ μέρους των καθαριστών που είχαν λάβει την εντολή να καθαρίσουν όλη την περιοχή, που ήταν γεμάτη γκράφιτι, και οι οποίοι δεν γνώριζαν τη σημασία του έργου τέχνης».

Τι ακολούθησε; Ο Μπάνκσι ξαναχτύπησε λίγες μέρες μετά, όταν μυστηριωδώς εμφανίστηκαν 10 ιπτάμενοι αρουραίοι σε κτίρια της Μελβούρνης και αυτή τη φορά... φωσφοριζέ, για να μην υπάρχει πια δικαιολογία "δεν είδαμε - δεν καταλάβαμε"! Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τα αυστραλιανά ΜΜΕ έδειξαν έναν μασκοφόρο να σκαρφαλώνει στον φρεσκοβαμμένο τοίχο και να αποτυπώνει χαλαράαα τον "αρουραίο-ιπτάμενο-σταρ" σε ροζ, μπλε, πράσινο και μοβ στένσιλ.

Στη Sydney Morning Herald διαβάζουμε ότι τα έργα του καλλιτέχνη μάλλον θα έπρεπε να φρουρούνται επισήμως, ενώ την ίδια στιγμή ο Μπάνκσι τρίβει με ικανοποίηση τα καλλιτεχνικά του χεράκια, βρίσκοντας κι άλλους τρόπους να φέρνει σε δύσκολη θέση τις αρχές.

Χ.Τ.