Έργα του Πάρι Πρέκα στην αίθουσα τέχνης Καπόπουλος

11.02.2008
Η αίθουσα τέχνης Fine-Arts Καπόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά τα εμπνευσμένα από την Κρήτη έργα του Πάρι Πρέκα σε μια έκθεση υπό τον τίτλο «Κρήτη-νησί της λεβεντιάς»
Η αίθουσα τέχνης Fine-Arts Καπόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά τα εμπνευσμένα από την Κρήτη έργα του Πάρι Πρέκα.

Η σχέση του Πάρι Πρέκα με την Κρήτη, ήταν μεταφυσική. Αυτή την ιδιαίτερη σχέση του σημαντικού ζωγράφου, που έφυγε το 1999 από κοντά μας, αναδεικνύει η έκθεση «Κρήτη νησί της λεβεντιάς», που εγκαινιάζεται στην Αίθουσα «Fine Arts-Καπόπουλος» στις 18 Φεβρουαρίου, από το Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Η έκθεση φέρνει στο φως ένα κύκλο δουλειάς του κορυφαίου καλλιτέχνη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Λίγο πριν πέσει η αυλαία της ζωής του, ο ίδιος έγραφε σ ένα σημείωμα του, ότι είχε να κάνει την έκθεση με τα έργα που ήταν αφιερωμένα στο νησί της λεβεντιάς. Αυτή ακριβώς την έκθεση παρουσιάζει η Αίθουσα τέχνης «Fine Arts-Καπόπουλος». Τα έργα, μεγάλων διαστάσεων, μια σειρά υδατογραφίες είναι εμπνευσμένα από πόλεις της Κρήτης που βλέπει η θάλασσα, όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο, καθώς και από άλλα χαρακτηριστικά τοπία του νησιού.

Δημιουργός με γόνιμη παρουσία και προσωπικές αναζητήσεις, ζωγράφος με εργασίες και στη γλυπτική ο Πάρις Πρέκας, διακρίθηκε πάντα για τις ανησυχίες του και τις προσωπικές διατυπώσεις του. Με σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι, δεν περιορίστηκε τόσο στις κατακτήσεις των δασκάλων του, όσο στη συνεχή έρευνα σε όλες τις περιοχές. Ανήσυχος και ευαίσθητος βρισκόταν πάντα σε επαφή με το παρόν αλλά και το παρελθόν του τόπου μας.

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπιογραφία ο Πάρις Πρέκας δεν ήταν δυνατό να μην στραφεί στην υδατογραφία για να εκφράσει καλύτερα τις συναντήσεις του με το φυσικό χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός, καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης κ. Χρύσανθος Α. Χρήστου. «Με την τοπιογραφία συνδέεται ιδιαίτερα η υδατογραφία και μ’ αυτή μας δίνει μερικές από τις πιο σημαντικές διατυπώσεις της. Θεματική αφετηρία της υδατογραφίας του Πρέκα είναι ο φυσικός και ο ανθρώπινος χώρος, χωρίς την ανθρώπινη μορφή, μια συνάντηση και μια εσωτερική συνομιλία με κάθε περιοχή του ελληνικού χώρου, περισσότερο του νησιωτικού. Το μορφοπλαστικό λεξιλόγιό του στην υδατογραφία, χωρίς να θυσιάζει εντελώς την οπτική πραγματικότητα, χρησιμοποιεί κάπως τη σχηματοποίηση και βασίζεται σε εμπρεσιονιστικούς περισσότερο τύπους και την αξιοποίηση του ρόλου του φωτός

Η έκθεση στη γκαλερί «Fine Arts-Καπόπουλος» «Κρήτη νησί της λεβεντιάς» διαρκεί ως τις 10 Μαρτίου. Εγκαίνια 8.00 μ.μ. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη: 10.00-14.30, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10.00-14.00 & 17.30-21.00, Σάββατο: 10.00-15.00.

Λ. Ποσειδώνος 62, 174 55 Άλιμος
(Στάση Τραμ «Ζέφυρος»).
Τηλ. 210 98 35 303, Fax: 210 98 18 303,
www.kapopoulosart.gr