Η Luna δραπετεύει στον Αστρολάβο

21.05.2002
Luna: Δραπετεύοντας από τις σελίδες είναι ο τίτλος της έκθεσης του Φώτη Πεχλιβανίδη που παρουσιάζεται από τις 14 Μαίου στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος-Δεξαμενή. Το υλικό της έκθεσης αποτελείται από δέκα επτά πρωτότυπα έργα της Luna, της πιο διάσημης χάρτινης Ελληνίδας στην πιο μπερδεμένη και απροσδόκητη πόλη, την Αθήνα. Ακρυλικά χρώματα και αυστηρά μαύρα περιγράμματα βγαλμένα από την αμερικάνικη pop κουλτούρα δίνουν πιο εικαστικό περίβλημα στους ήρωες.
&00 Luna: Δραπετεύοντας από τις σελίδες είναι ο τίτλος της έκθεσης του Φώτη Πεχλιβανίδη που παρουσιάζεται από τις 14 Μαίου στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος-Δεξαμενή.
Το υλικό της έκθεσης αποτελείται από δέκα επτά πρωτότυπα έργα της Luna, της πιο διάσημης χάρτινης Ελληνίδας στην πιο μπερδεμένη και απροσδόκητη πόλη, την Αθήνα. Ακρυλικά χρώματα και αυστηρά μαύρα περιγράμματα βγαλμένα από την αμερικάνικη pop κουλτούρα δίνουν πιο εικαστικό περίβλημα στους ήρωες.

Πρόκειται για σχέδια κόμικ ιστοριών σύμφωνα με την ιταλική και γαλλική σχολή, που συνδυάζουν ρεαλιστικό σχέδιο, ήρωες με προσωπικότητα, κινηματογραφικά πλάνα, πλοκή, σεναριακά ευρήματα, ερωτισμός, περιπέτεια και χιούμορ.

Σαν κινηματογραφική κάμερα, με βάθος πεδίου, το σκίτσο αποκαλύπτει χώρους και κόσμους, με λεπτομέρειες που ξαφνιάζουν. Οι ήρωες και κυρίως οι ηρωίδες είναι άνθρωποι με σάρκα και οστά από αυτούς που περιμένεις και ελπίζεις να συναντήσεις στην αληθινή ζωή. Η απεικόνισή τους μέσα σε ένα τόσο γεμάτο σκηνικό, συνιστά μια κανονική κοινωνική παρατήρηση του χώρου και της εποχής μας.

Στο αλμπουμ Luna, που το σενάριο του υπογράφει Φώτης Γεωργελές και που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις "Λιβάνη", ο χώρος είναι ο γυαλιστερός, διάσημος και ψευτικός, σκληρός, απατηλός, κόσμος των Μedia, της μόδας, της διαφήμισης.

Ο Πεχλιβανίδης, ως art director πολλών ελληνικών περιοδικών την τελευταία δεκαετία και σήμερα του ΚΛΙΚ και του ΜΕΝ γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο αυτό. Καθώς το άλμπουμ ξεκινάει τη διεθνή του καριέρα στην αμερικάνικη και ολλανδική αγορά (Big Balloon Publishers, Netherlands - Fantagraphics Books Inc., USA), τα 17 αυτά original έργα, αποκτούν την δικιά τους αυτόνομη εικαστική αξία και εκπέμπουν την ποιότητα της σκηνογραφικής δουλειάς του Πεχλιβανίδη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου