Ενας πιανίστας από τις Κάννες στην Ελλάδα

20.05.2002
Το βιβλίο του Wladyslaw Szpilman The Pianist που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρομάν Πολάνσκι και παίζεται αυτές τις μέρες στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου Φεστιβάλ των Καννών, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Πρόκειται για την ιστορία της επιβίωσης ενός ανθρώπου στη Βαρσοβία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική επίθεση βρίσκει τον Wladyslaw Szpilman να παίζει στο πιάνο Σοπέν για τελευταία φορά πριν από την κατάληψη της Βαρσοβίας.
Το βιβλίο του Wladyslaw Szpilman The Pianist που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρομάν Πολάνσκι και παίζεται αυτές τις μέρες στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου Φεστιβάλ των Καννών, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πρόκειται για την ιστορία της επιβίωσης ενός ανθρώπου στη Βαρσοβία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική επίθεση βρίσκει τον Wladyslaw Szpilman να παίζει στο πιάνο Σοπέν για τελευταία φορά πριν από την κατάληψη της Βαρσοβίας. Ο πόλεμος έφερε τον τρόμο στη Βαρσοβία, έκλεισε τους Εβραίους σε γκέτο και κατέστρεψε σχεδόν την πόλη. Ο Szpilman έχασε όλη την οικογένειά του και τους φίλους του. Κατάφερε να επιβιώσει μόνος αυτός, ανάμεσα στο ερείπια της αγαπημένης του πόλης, χάρη στο πείσμα του και χάρη στην ανθρωπιά ενός γερμανού αξιωματικού. Αμέσως μετά τον πόλεμο ο Szpilman κατέγραψε τη συγκλονιστική του ιστορία.

Ο γερμανός αξιωματικός ποτέ δεν αποκάλυψε το όνομά του. Μετά το θάνατό του όμως, σε ένα ρωσικό στρατόπεδο, ανακαλύφθηκε το ημερολόγιό του από τις μέρες του πολέμου. Μέσα σ' αυτό εκφράζει την απέχθειά του για το τη βαρβαρότητα του εθνικού σοσιαλισμού του Χίτλερ. Το όνομα του αξιωματικού ήταν Wilhelm Hosenfeld, και μόνο πολύ μετά τον πόλεμο αναγνωρίστηκε η προσφορά του στη σωτηρία πολλών αιχμαλώτων, εβραίων και μη.

Οι δύο πλευρές της ίδιας ιστορίας ενώθηκαν και κυκλοφορούν σε μια. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εκδοτικό γεγονός. Το βιβλίο έχει γίνει μπεστ σέλερ στη Γερμανία. Ο πιανίστας αποτελεί μια ζωντανή μαρτυρία για τη δύναμη της μουσικής, τη θέληση για ζωή και το κουράγιο της αντίστασης κατά του κακού.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρομάν Πολάνσκι και αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες και στα βιβλιοπωλεία από το φθινόπωρο του 2002.