Οι Πρόσφυγες στην Ελλάδα

28.05.2002
Ενα έργο που ιστορεί ένα μέρος των ελληνικών πράξεων και της ελληνικής γλώσσας στον Εύξεινο Πόντο, το κωμειδύλλιο "Οι Πρόσφυγες στην Ελλάδα" του Θόδωρου Κανονίδη-Απόλλωνα, παρουσιάζει η Ποντιακή Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
&00 Ενα έργο που ιστορεί ένα μέρος των ελληνικών πράξεων και της ελληνικής γλώσσας στον Εύξεινο Πόντο, το κωμειδύλλιο "Οι Πρόσφυγες στην Ελλάδα" του Θόδωρου Κανονίδη-Απόλλωνα, παρουσιάζει η Ποντιακή Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Το έργο
Το κωμειδύλλιο αυτό, που είναι γραμμένο στην ποντιακή και τη δημοτική διάλεκτο, συνταιριάζει την Ανατολή με τη Δύση. Το έργο γράφτηκε το 1926 στο Σοχούμ όταν κορυφώθηκε το κύμα μετανάστευσης ή "φυγής" των Ελλήνων από τη Γεωργία προς την Ελλάδα. Μετά τη σιοβετοποίηση του Καυκάσου, το 1920, οι Έλληνες που δεν συμφωνούσαν με το καθεστώς είτε για θρησκευτικούς είτε για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους, μετανάστευσαν στην ιστορική τους πατρίδα, στη μητέρα Ελλάδα. Κάποιοι προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα, άλλοι πάλι, μη βρίσκοντας στην Ελλάδα ό,τι ονειρεύτηκαν γύρισαν πίσω.

Συντελεστές
Η σκηνοθεσία είναι του Ερμή Μουρατίδη, η μουσική του Οδυσσέα Δημητριάδη και του Θόδωρου Κανονίδη, τα σκηνικά της Λέας Κούση και τα κοστούμια της Χρύσας Μάντακα.
Παίζουν: Ολγα Αλεξανδροπούλου, Δημήτρης Αραμπάτζογλου, Οδυσσέας Γωνιάδης, Νίκος Παναγιωτίδης, Ρούλα Παντελίδου, Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, Παύλος Ελευθεριάδης, Κώστας Ιτσιος, Ελένη Μακίσογλου, Γιώργος Μπαγιώκης, Στέλλα Σμουλιώτη, Λευτέρης Τεκτονίδης, Θόδωρος Τεκνετσίδης, Στράτος Τρίπκος, Θόδωρος Τσαλουχίδης.