Θεόδωρος Στάμος, Τα Βιομορφικά Εργα 1945-1949

28.05.2002
Θεόδωρος Στάμος, Τα Βιομορφικά Εργα 1945-1949, είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ζαχαρία Πορταλάκη από την Τετάρτη 29 Μαϊου. Η συλλογή είναι μία από τις μεγαλύτερες έργων του Στάμου, ενώ έχει έκδηλο επετειακό χαρακτήρα, αφού συμπίπτει με τα πέντε χρόνια από το θάνατο του καλλιτέχνη.
&00 Θεόδωρος Στάμος, Τα Βιομορφικά Εργα 1945-1949, είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ζαχαρία Πορταλάκη από την Τετάρτη 29 Μαϊου. Η συλλογή είναι μία από τις μεγαλύτερες έργων του Στάμου, ενώ έχει έκδηλο επετειακό χαρακτήρα, αφού συμπίπτει με τα πέντε χρόνια από το θάνατο του καλλιτέχνη.

Η έκθεση Θεόδωρος Στάμος, Τα βιομορφικά έργα 1945-1949 καλύπτει τον πρώτο σημαντικό κύκλο δουλειάς του καλλιτέχνη, στον οποίο η ενασχόληση με τη φύση, ο πρωτογονισμός και η σύνδεση του φυσικού με το νοητό κόσμο αποτελούν καίρια ζητήματα. Στο βαθμό που τα θέματα αυτά απασχολούν όχι μόνο το Στάμο, αλλά και τον ευρύτερο κύκλο των αφηρημένων εξπρεσιονιστών στους οποίους άλλωστε συγκαταλέγεται και ο Στάμος, η βιομορφική περίοδος βοηθά στην κατανόηση, όχι μόνο του έργου του Στάμου, αλλά και του ευρύτερου κινήματος του μεταπολεμικού Αμερικανικού μοντερνισμού.

Απόσπασμα από το κείμενο της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη, Επιμελήτρια
...Ο Θεόδωρος Στάμος υπήρξε ένας από τους νεότερους καλλιτέχνες της Σχολής της Νέας Υόρκης. Όπως και άλλοι εκπρόσωποι της γενιάς αυτής, συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας ανανεωτικής καλλιτεχνικής ταυτότητας, που ήθελε να ξεφύγει από την πρόσφατη τότε, παράδοση του συντηρητικού Ριτζιοναλισμού της δεκαετίας του 1930 ή του περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητου Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού.
...Η αναγνώριση του Στάμου αντανακλά τη θέση του στον πυρήνα της αμερικανική πρωτοπορίας. Η ιδιαίτερη σχέση με τη φύση που αποτυπωνόταν τόσο στο θέμα του πίνακα όσο και στη ζωγραφική διαδικασία (δηλαδή, στην αντίληψη του θέματος και στην κεντρική σημασία στην αντίληψη του θέματος και στη μέθοδο και στη μέθοδο αποτύπωσης του και δη στην κεντρική σημασία της παρατήρησης), ήταν ένα από τα καίρια ζητήματα εκείνης της πρωτοπορίας.
...Όπως και στα πρώτα βιομορφικά έργα, το ζητούμενο και στη μετέπειτα δουλειά του εξακολουθεί να είναι η προγονική εικόνα του κόσμου και η ανάδειξη μέσα από αυτή της βαθύτερης ουσίας των πραγμάτων, αλλά και του εσώτατου ψυχισμού του καλλιτέχνη. Ο Στάμος δεν αναπαριστά τη φύση, αλλά ανιχνεύει τις βαθύτερες, μυθικές αλήθειες και τους ναθείς δεσμούς του ανθρώπου με αυτή. Από τα βιομορφικά του έργα, οι τίτλοι και μόνο όπως "Προγονική κατασκευή", "Στιγμή της γνώσης", "τελετουργική Ανάβαση", "Αρχαικός φρουρός", υποδηλώνουν την πρόθεσή του.
Η ζωγραφική του Στάμου εκφράζει τη νέα πεποίθηση. Πηγάζει από μία σύνθεση επιρροών, αλλά προβάλλει μια νέα σχέση με τη φύση, τον κόσμο και την καλλιτεχνική διαδικασία που σφραγίζει τόσο το έργο ενός καλλιτέχνη όσο και ενός ολόκληρου κινήματος στην τέχνη.

Η έκθεση του Στάμου θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Τετάρτη (18.00 - 20.00) και Σάββατο (11.00- 15.00).
Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από μία ενιαία αίθουσα που καταλαμβάνει τον 8ο όροφο του κτιρίου στην Οδό Πεσμαζόγλου 8.