Οδοί της γνώσης και της πλάνης

31.05.2002
Η μελέτη "Οδοί της γνώσης και της Πλάνης" κυκλοφόρησε το 1970 στα αγγλικά με τον τίτλο The route of Parmenides: A study of World, Image, and Argument in the Fragments. Σ' αυτή της τη μορφή, η μελέτη έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στις τρεις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, ως ένα από τα ουσιωδέστερα βοηθήματα στην έρευνα του Παρμενίδη.
Η μελέτη "Οδοί της γνώσης και της Πλάνης" κυκλοφόρησε το 1970 στα αγγλικά με τον τίτλο The route of Parmenides: A study of World, Image, and Argument in the Fragments.
Σ' αυτή της τη μορφή, η μελέτη έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στις τρεις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, ως ένα από τα ουσιωδέστερα βοηθήματα στην έρευνα του Παρμενίδη.

Συνδυάζοντας τις προσεγγίσεις της φιλολογικής και φιλοσοφικής ανάλυσης, ο συγγραφέας εξιχνιάζει τη μορφολογική δομή των εικόνων και μεταφορών του ποιήματος ως κλειδί για την ερμηνεία της λογική δομής των εννοιών και των επιχειρημάτων του πρωτοπόρου φιλοσόφου της Ελέας.
Σε βάθος ερευνώνται οι σχέσεις με την παράδοση του αρχαίου έπους, και συγκεκριμένα της Οδύσσειας. Το απρόσωπον "έστιν" του Παρμενίδη ερμηνεύεται ως λογικο-συντακτικό άνυσμα, ως "οδός" που συνδέει την φαινομενική μορφή των πραγμάτων με την εσώτερη θεωρητική τους ταυτότητα. Το φιλοσοφικό άγγελμα του Παρμενίδη παίρνει, επομένως, χαρακτήρα αυστηρά "κριτικό" και μεθοδολογικό. Η έκθεση που αναπτύσσει ο Παρμενίδης της "Δόξης", του παραπλανημένου δόγματος των βροτών, ερμηνεύεται ως σχήμα εσκεμμένης φιλοσοφικής ειρωνείας, έτσι ώστε η Δόξα να λειτουργήσει ως σημασιολογικό υπόμνημα για την ορθή κατανόηση του δόγματος της "Αληθείης".
Εκτός από τη συμβολή τους στη διερεύνηση του Παρμενίδειου στοχασμού, δύο ειδικά κεφάλαια έχουν γενικότερο ενδιαφέρον, προσφέροντας λογική ανάλυση των αρχαιοελληνικών εννοιακών πλεγμάτων δοκείν/δόξα και πείθειν/πειθώ/ πίστις.

Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης
Τίτλος: Οδοί της γνώσης και της πλάνης, Αλέξανδρος Φοίβος Δ. Μουρελάτος
Συγγραφέας: Αλέξανδρος- Φοίβος Δ. Μουρελάτος
Απόδοση στα ελληνικά: Σπύρος Α. Μοσχονάς
Σελίδες: 354
ISBN: 960-524-134-0