Η ιστορική Στάατσκαπελλε της Δρέσδης στο Μέγαρο

13.05.2010
«Από παντού ακούς ότι η Hofkapelle στη Δρέσδη είναι η καλύτερη στην Ευρώπη». Το σχόλιο ανήκει στον εξαιρετικά φειδωλό σε επαίνους Μπετόβεν (1823). Το εντυπωσιακό είναι, όμως, ότι ο χαρακτηρισμός αυτός εξακολουθεί να συνοδεύει μέχρι σήμερα την Στάατσκαπέλλε που παραμένει πάντα ο απόλυτος κυρίαρχος των συμφωνικών συνόλων στην Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο.
«Από παντού ακούς ότι η Hofkapelle στη Δρέσδη είναι η καλύτερη στην Ευρώπη». Το σχόλιο ανήκει στον εξαιρετικά φειδωλό σε επαίνους Μπετόβεν (1823). Το εντυπωσιακό είναι, όμως, ότι ο χαρακτηρισμός αυτός εξακολουθεί να συνοδεύει μέχρι σήμερα την Στάατσκαπέλλε που παραμένει πάντα ο απόλυτος κυρίαρχος των συμφωνικών συνόλων στην Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο.

Η... παρ’ ολίγον 500 ετών γερμανική ορχήστρα, πάντα ακμαία και δραστήρια, επισκέπτεται μετά από πολύχρονη απουσία την Αθήνα, για να δώσει την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μαΐου (ώρα 8:30 μμ) δύο συναυλίες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (Φίλων της Μουσικής) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς «Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι».
Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από όπερες του Ρίχαρντ Στράους και η Συμφωνία αρ.3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55, «Ηρωική» σε μουσική διεύθυνση του μεγάλου γάλου αρχιμουσικού Zωρζ Πρετρ που έρχεται στο Μέγαρο αντί του Φάμπιο Λουίζι. Συμμετέχουν οι υψίφωνοι Άννε Σβάνεβιλμς, Γκένια Κύμαϊερ και Μπερνάρντα Φινκ.

Η Στάατσκαπελλε της Δρέσδης κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Είναι μάλιστα η πρώτη που τιμήθηκε, το 2007, με το «Βραβείο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Μουσικής Κληρονομιάς». Πρόκειται ασφαλώς για ένα μόνο από τα πολλά εύσημα που έχουν απονεμηθεί κατά καιρούς στο παλαιότερο ίσως μουσικό σύνολο διεθνώς, το οποίο ήδη μετρά σχεδόν πέντε αιώνες συνεχούς καλλιτεχνικής πορείας. Η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Σαξονίας -έτσι αποδίδεται η πλήρης ονομασία της Στάατσκαπελλε στα ελληνικά- ιδρύθηκε το 1548. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2008 γιόρτασε τα 460 χρόνια της αδιάλειπτης παρουσίας της στη διεθνή πολιτιστική ζωή. Ωστόσο, παρά την... «προχωρημένη» ηλικία της, δεν διστάζει να παρουσιάζει στην Ζέμπεροπερ της Δρέσδης περί τα 260 έργα ανά καλλιτεχνική περίοδο (όπερες, συμφωνικά, μουσική δωματίου, μπαλέτα) και να δίνει πολλά κοντσέρτα στον ναό Φράουενκιρχε της ίδιας πόλης.

Κατά τη διάρκεια της ένδοξης ιστορίας της, τη διηύθυναν μεγάλες μουσικές προσωπικότητες όπως οι Χάινριχ Συτς, Γιόχαν Άντολφ Χάσσε, Καρλ Μαρία φον Βέμπερ και Ρίχαρντ Βάγκνερ, ενώ το όνομά τους με την Στάατσκαπέλλε έχουν συνδέσει μέχρι σήμερα κορυφαίοι μαέστροι του διαμετρήματος των Μπεμ, Κέμπε, Ζάντερλινγκ και των νεότερων Σινόπολι και Χάιτινκ.

Ιδιαίτερα στενή, εξάλλου, υπήρξε η επί σχεδόν 70 χρόνια σχέση του Ρίχαρντ Στράους μαζί της, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Στάατσκαπελλε είναι «η καλύτερη ορχήστρα στον κόσμο», μια ορχήστρα που, ακόμα και στις μέρες μας, θεωρείται ως το πλέον ιδεώδες συγκρότημα για την ερμηνεία των διόλου ευκαταφρόνητων, από τεχνικής απόψεως, συμφωνικών και λυρικών έργων του. Ωστόσο, η εργογραφία που έχει παρουσιάσει η ορχήστρα τόσο στην Γερμανία όσο και σε περιοδείες της σε μεγάλες μουσικές μητροπόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν περιορίζεται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το ρεπερτόριο της Στάατσκαπελλε περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνθέσεις των Βιβάλντι, Μπαχ, Σούμαν, Λιστ, Χίντεμιτ ή Βάιλ, ενώ έργα για το διάσημο σύνολο έχουν γράψει στο παρελθόν οι Μάττους, Τσίμμερμαν και Ριμ. Επίσης, από το 2007 και εφεξής νεότεροι δημιουργοί όπως οι Μούντρυ, Λανγκ και Σώντερς κλήθηκαν να συνθέσουν μουσική για την Στάατσκαπελλε. Οι δισκογραφικές καταθέσεις του φημισμένου συμφωνικού συγκροτήματος είναι πάμπολλες και έχουν αποσπάσει τα εγκωμιαστικά σχόλια του διεθνούς μουσικού Τύπου, με το βρετανικό περιοδικό ?Gramophone? να έχει κατατάξει την Στάατσκαπελλε στο «τοπ-10» των καλύτερων μουσικών συνόλων όλου του κόσμου (2008).

Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Στάατσκαπελλε της Δρέσδης και της Κρατικής Όπερας της Σαξονίας είναι ο Φάμπιο Λουίζι. Επίτιμος αρχιμουσικός της από το 1991 είναι ο Σερ Κόλλιν Ντέιβις.

ΙΝFO:
TI: Η ιστορική Στάατσκαπελλε της Δρέσδης υπό τη διεύθυνση του μεγάλου γάλλου αρχιμουσικού Ζωρζ Πρετρ σε αποσπάσματα από όπερες του Ρίχαρντ Στράους
Πότε: 14 & 15 Μαΐου, ώρα 8.30μμ
Που: Μέγαρο Μουσικής ΑΘηνών, Αίθουσα Χρίστος Λαμπράκης