Κάνοντας Skating ανάποδα στην Γκαλερί Σκουφά

13.05.2010
H έκθεση του γνωστού ελληνοαμερικάνου καλλιτέχνη George Negroponte με τίτλο «Skating Backwards» φιλοξενείται στην Γκαλερί Σκουφά.
H έκθεση του γνωστού ελληνοαμερικάνου καλλιτέχνη George Negroponte με τίτλο «Skating Backwards» φιλοξενείται στην Γκαλερί Σκουφά.

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Το να μαθαίνει κανείς να κάνει skating ανάποδα είναι αρχικά μεγάλη πρόκληση. Στην αρχή όλα φαίνονται μπερδεμένα: η στάση είναι παράξενη και φαίνεται να αφήνεται στη βαρύτητα και το στιγμιαίο. Τελικά, αφού η φιξαρισμένη εικόνα που έχει κανείς δημιουργήσει στο μυαλό του αποδυναμώσει, το σώμα παίρνει την πρωτοβουλία και κάτι τελείως διαφορετικό συμβαίνει. Το να κάνεις skating ανάποδα γίνεται η κινητήρια δύναμη για ένα μαγικό επίτευγμα.
Το Σχέδιο είναι σαν να κάνεις skating ανάποδα: είναι κάτι βασικό, στοιχειώδες και μυστήριο. Σε αυτά τα νέα μου έργα, η μέθοδός μου παραμένει εξαιρετικά ενστικτώδης και αυτοσχέδια. Κάθε στάδιο της διαδικασίας είναι απολύτως χειρονακτικό και χειρονομιακό είτε είναι collage (που από μόνο του είναι μια ευέλικτη τεχνική), είτε είναι χρωματικά σχέδια σε χαρτί. H δουλειά μου πηγάζει κυρίως από σκηνές της καθημερινότητας μου: τα παιδιά μου που παίζουν στην παραλία ή το τραπέζι του πικ-νικ ή κάποια παράξενη κίνηση μέσα στον κήπο.
Αυτή η καινούργια δουλειά μου δρασκελίζει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του αφηρημένου και του αφαιρόμενου. Δεν φανερώνει σημάδια προσπάθειας στη διαδικασία της δημιουργίας. Στην πραγματικότητα, τα έργα μου είναι ό,τι παραμένει μετά από μεγάλη επεξεργασία. Ξοδεύω πολύ χρόνο ψάχνοντας για μια αναμφισβήτητη ολότητα. Στη διαδικασία αυτή, ανασκάπτω στοιχεία που θεωρώ βασικά και αναγκαία. Είναι αδύνατο να μην αναφερθώ στα collages του Braque και του Picasso του 1914. Βγαλμένα από την καθημερινότητα, τα έργα αυτά δημιούργησαν ιστορία υμνώντας τις απεριόριστες δυνατότητες της χρήσης του «τμηματικού». Οι δύο αυτοί καλλιτέχνες αποποιήθηκαν το μνημιώδες της τέχνης και έδωσαν νέο νόημα στη σχέση έννοιας και εικόνας.
Άλλοι δύο καλλιτέχνες οι οποίοι με έχουν στιγματήσει με τη δουλειά τους είναι οι Ευρωπαίοι William Scott και Raoul De Keyser. Τα σχέδια και η ζωγραφική τους χαρακτηρίζονται από ένταση γιατί οι νόμοι της φύσης ταπεινά αναγνωρίζονται σε κάθε τους έργο. Το τυχαίο είναι πάντα δυναμικά δοσμένο.
Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν για εμένα μια παρατεταμένη αναζήτηση. Πάντα όμως γυρίζω στη δική μου αντικειμενικότητα όταν οι παρατηρήσεις μου χρειάζονται θεμελίωση. Οι ιδέες μπορούν να σε κατευθύνουν μέχρι ένα βαθμό. Τελικά, μόνο το ίδιο το αντικείμενο είναι ο φορέας της εκάστοτε έννοιας».

ΙΝFO:
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2010
ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ: Σκουφά 4, 106 73 Κολωνάκι, Τηλ.: 210-3643025, 210-3603541
Ώρες λειτουργίας : Δευτ-Σαβ 10.00-15.30, Τρ-Πεμ-Παρ 17.30-21.00