Στις σελίδες του Vanity Fair!

22.02.2008
Εκατόν πενήντα διάσημα φωτογραφικά πορτρέτα ξεπηδούν από τις σελίδες του περίφημου περιοδικού Vanity Fair και φιγουράρουν στην έκθεση «Vanity Fair Portraits: Photographs 1913-2008» της National Portrait Gallery του Λονδίνου.

Εκατόν πενήντα διάσημα φωτογραφικά πορτρέτα ξεπηδούν από τις σελίδες του περίφημου περιοδικού Vanity Fair και φιγουράρουν στην έκθεση «Vanity Fair Portraits: Photographs 1913-2008» της National Portrait Gallery του Λονδίνου.

Πλούσιοι και διάσημοι, ευφυείς και ωραίοι, καλοντυμένοι ή και γυμνοί... όλες οι προσωπικότητες που έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες του Vanity Fair έχουν γράψει με κάποιο τρόπο τη δική τους ιστορία...

Το περιοδικό έχτισε τη φήμη του πάνω στη συνύπαρξη διάσημων προσωπικοτήτων του πνεύματος από τη μία και ποπ αστέρων από την άλλη - με αποτέλεσμα πορτρέτα διανοουμένων και πρωτοπόρων της avant-garde (φωτογραφημένοι από τον Man Ray), να παρουσιάζονται παρέα με μουσικούς, αθλητές και ηθοποιούς.

Η ρετροσπεκτίβα Vanity Fair Portraits παρουσιάζει -για πρώτη φορά συγκεντρωμένα- vintage πορτρέτα από την πρώτη περίοδο έκδοσης του Vanity Fair (1913-36), μαζί με φωτογραφικά ενσταντανέ της δεύτερης περιόδου - από το 1983 έως και σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφήσεις. Από τον Claude Monet, την Amelia Earhart και τον Jesse Owens στον David Hockney, τον Arthur Miller και τη Madonna, και από τον Charlie Chaplin και την Greta Garbo μέχρι την Demi Moore και τον Tom Cruise.

Αν και η εικόνα υπερισχύει... η έκθεση θα έλεγε κανείς ότι είναι αφιερωμένη περισσότερο στους φωτογράφους και λιγότερο στα πρόσωπα. Μια μοναδική ευκαιρία να δει κανείς 95 χρόνια φωτογραφικής απεικόνισης μέσα από τον φακό των πιο διάσημων φωτογράφων του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων οι: Baron De Meyer, Edward Steichen, Man Ray and Cecil Beaton, όπως επίσης πορτρέτα από τα χέρια πιο σύγχρονων φωτογράφων όπως οι: Annie Leibovitz, Mario Testino, Helmut Newton και Herb Ritts.

VANITY project 1913-1936

Η πρώτη χρονική περίοδος του Vanity Fair περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους: Albert Einstein, Charlie Chaplin και Jean Harlow - από εξίσου διάσημους φωτογράφους: Edward Steichen, Cecil Beaton, Baron De Meyer, Man Ray και George Hurrell.

Από τη γέννηση του περιοδικού το 1914, πολλοί αστέρες του πνεύματος έχουν κοσμήσει τις σελίδες του VF: H.G. Wells, James Joyce, D.H. Lawrence, Rebecca West, Ernest Hemingway, George Bernard Shaw.

Η έκθεση Vanity Fair Portraits δίνει επίσης τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει κάποια από τα ακριβοθώρητα πορτρέτα της 'Jazz Age', μεταξύ αυτών του Louis Armstrong, ενώ παρουσιάζονται και 2 σπάνια πορτρέτα της Virginia Woolf του 1924.

VANITY project 1983-2008

Η έκδοση του Vanity Fair ανεστάλη το 1936, και το περιοδικό «αναστήθηκε» το 1983 με το ίδιο περίπου concept, αλλά μεγαλύτερη δόση γκλαμ. Κεντρικό ρόλο στη νέα εποχή του Vanity Fair έπαιξαν μεγάλοι φωτογράφοι όπως οι: Helmut Newton, Nan Goldin, Herb Ritts, Harry Benson, Mario Testino, Bruce Weber and Annie Leibovitz.

Οι φωτογραφίες του Vanity Fair εξακολουθούν και σήμερα να παρουσιάζουν είδηση! Γι αυτό και εξώφυλλα όπως ο χορός του Reagan (1985), η έγκυος Demi Moore (1991), αλλά και και οι πιο πρόσφατες γυμνές φωτογραφήσεις της Scarlett Johansson και της Keira Knightley (2006), δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την έκθεση.

VANITY info
«Vanity Fair Portraits: Photographs 1913-2008»
Έως 26 Μαΐου 2008
National Portrait Gallery, St Martin's Place, London

Χριστίνα Τσατσαράγκου



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ