Ένα φιλί στην άσφαλτο... των Εξαρχείων

14.05.2010
Μια διασκευή του έργου «Φιλί στην Άσφαλτο» του μεγάλου Βραζιλιάνου δραματουργού Nelson Rodrigues, σε σκηνοθεσία του Ελληνοβραζιλιάνου Φίλιππου Mendes, παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Εξαρχείων.

Μια διασκευή του έργου «Φιλί στην Άσφαλτο» του μεγάλου Βραζιλιάνου δραματουργού Nelson Rodrigues, σε σκηνοθεσία του Ελληνοβραζιλιάνου Φίλιππου Mendes, παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Εξαρχείων.

Πρόκειται για ένα έργο που με αφορμή ένα τραγικό συμβάν καταγγέλει με έντονα σατιρική διάθεση τη σκανδαλοθηρία των media, τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τον εξευτελισμό των ανθρώπινων σχέσεων σε έναν κόσμο γεμάτο προκαταλήψεις. Το δράμα πυροδοτείται από μια αυθόρμητη πράξη υπέρβασης και ανθρωπιάς που γίνεται αντικείμενο ωμής τηλεοπτικής εκμετάλλευσης.

Δημιουργείται έτσι μια αλυσίδα κωμικοτραγικών συγκρούσεων που οδηγούν αναπόφευκτα στην οικογενειακή καταστροφή και το τραγικό τέλος.

Ο αγώνας ενός μοναχικού ατόμου ενάντια στο σύστημα, μια ανελέητη σάτιρα αλλά και μια μεταφυσική διερεύνηση του προβλήματος του θανάτου και των σχέσεων έρωτα, εξουσίας και ηθικής.

Η σκηνοθεσία είναι του Ελληνοβραζιλιάνου Φίλιππου Mendes σε συμπαραγωγή με το θέατρο Εξαρχείων και την υποστήριξη της βραζιλιάνικης πρεσβείας στην Αθήνα.

Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ένκε Φεζολλάρι, Αθηνά Τσικνιά, Στέφανος Αθανασόπουλος, Λουίζα Κωστούλα. Guest: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Στέλλα Κρούσκα, Νέστωρ Κοψιδάς.
Πρωτότυπη μουσική: Imam Baildi

Πρεμιέρα: Κυριακή 16 Μαΐου
Διάρκεια: 16/05 έως 09/06
Ώρες και ημέρες παραστάσεων: Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Είσοδος: 20,00 και φοιτητικό: 15,00
Χώρος: Θέατρο Εξαρχείων, Θεμιστοκλέους 69, τηλ. 210.3300879

Ο Nelson Rodrigues (1912-1980) θεωρείται ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας της Βραζιλίας. Τα ριζοσπαστικά του έργα, με σαφείς επιρροές από το αρχαίο ελληνικό δράμα, άσκησαν καταλυτική επίδραση ανανεώνοντας τη θεατρική γλώσσα της χώρας του. Έχουν διασκευαστεί επανειλημμμένα για το θέατρο και τον κινηματογράφο και παίζονται εδώ και χρόνια με επιτυχία σε Ευρώπη και Αμερική καθώς εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι εξαιρετικά επίκαιρα. Το Φιλί στην άσφαλτο (1960) ανήκει σε μια κατηγορία έργων του που είναι γνωστά ως Tragedias Cariocas (?cariocas? λέγονται οι κάτοικοι του Ρίο ντε Τζανέιρο), ένα είδος που ανανέωσε την κωμωδία ηθών, χρησιμοποιώντας ένα σκοτεινότερο ύφος και θεματοποιώντας ζητήματα που θεωρούνταν ταμπού.