Ενας... άσχημος στο Εθνικό!

07.04.2008
Ο Λέττε είναι άσχημος... αλλά δεν το ξέρει. Όταν η εξωτερική του εμφάνιση γίνεται εμπόδιο στην επαγγελματική του καταξίωση, ο Λέττε άρχεται αντιμέτωπος με τη γνώμη των άλλων και καταφεύγει στην πλαστική χειρουργική προκειμένου να λύσει «το πρόβλημα».
Ο Λέττε είναι άσχημος... αλλά δεν το ξέρει. Όταν η εξωτερική του εμφάνιση γίνεται εμπόδιο στην επαγγελματική του καταξίωση, ο Λέττε άρχεται αντιμέτωπος με τη γνώμη των άλλων και καταφεύγει στην πλαστική χειρουργική προκειμένου να λύσει «το πρόβλημα». Η ζωή του αλλάζει ριζικά Αυτό που ήταν το απόλυτο μειονέκτημά του γίνεται το πιο ισχυρό όπλο του. Όλα μοιάζουν να πηγαίνουν ιδανικά ως τη στιγμή που το καινούργιο πρόσωπό του αρχίζει να «φοριέται» από ένα πλήθος ανθρώπων, καθώς ο χειρουργός κάνει την ίδια επέμβαση σε όσους του το ζητούν...

Ο Άσχημος, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, γράφτηκε το 2006 και παίχτηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο στις 5 Ιανουαρίου 2007. Πρόκειται για απολαυστική μαύρη κωμωδία, μία ανελέητη σάτιρα των επιδερμικών αξιών της σύγχρονης κοινωνίας από έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας. Από τις 9 Μαΐου θα παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας ? B’ σκηνή σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου με τους Μπέσσυ Μάλφα, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Σωκράτη Πατσίκα, Παναγιώτη Παναγόπουλο.

Σε λιγότερο από μία ώρα, καθώς το έργο ξεδιπλώνεται με ρυθμό καταιγιστικό, οι τρεις από τους τέσσερις ηθοποιούς, αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους χωρίς καμία αλλαγή στα κοστούμια ή στο μακιγιάζ - ούτε καν στα ονόματά τους. Ο Μάριους φον Μάγιενμπουργκ παραδίδει ένα πρωτότυπο κείμενο, με απρόσμενη δραματουργική δομή, που αποκαλύπτει με χιούμορ τα αδιέξοδα μιας κοινωνίας που βασίζεται στην εικόνα και προσφέρει ένα καυστικό σχόλιο για τα κενά, ανόητα πρότυπα της καθημερινότητάς μας και μια σαρκαστική προειδοποίηση για την παθογένεια της κλωνοποίησης.

Στο πλαίσιο των «Συναντήσεων», που έχουν ως στόχο τη γνωριμία με συγγραφείς και δημιουργούς από όλο τον κόσμο, ο Μάριους φον Μάγιενμπουργκ θα βρίσκεται στην Αθήνα ειδικά για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα του Άσχημου που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου. Το κοινό, μετά την παράσταση, θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να συζητήσει με τον διάσημο συγγραφέα για το έργο του αλλά και την πορεία της θεατρικής γραφής και του θεάτρου γενικότερα.

H παράσταση θα παρουσιάζεται από τις 9 Μαΐου στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας ? B’ σκηνή.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικά ? κοστούμια: Λίνα Μότσιου
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης, Έντι Λάμε
Μουσική ? ήχος: Studio 19
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν: Μπέσσυ Μάλφα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σωκράτης Πατσίκας, Παναγιώτης Παναγόπουλος

? Η μετάφραση του έργου επιχορηγήθηκε από το Goethe-Institut Athen.
? Χορηγός της παράστασης είναι η Macfarland.