Προσοχή εύθραστο... στη Νέα Υόρκη

30.10.2002
Εργα της τελευταίας δεκαετίας της δουλειάς του καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκου παρουσιάζει το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη στην έκθεση με τίτλο "Handle with Care" (Προσοχή Εύθραυστο).
Εργα της τελευταίας δεκαετίας της δουλειάς του Γιάννη Αδαμάκου παρουσιάζει το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη στην έκθεση με τίτλο "Handle with Care" (Προσοχή Εύθραυστο).

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην Νέας Υόρκη με τριάντα οκτώ επιλεγμένα έργα από τις ενότητες "Νύχτες από γραφίτη", "Τοπία" (με έντονα χρώματα - κυρίως πράσινα και κόκκινα) και "Handle with Care". Η τελευταία ενότητα παρουσιάζει μορφές που αντικατοπτρίζουν την αγωνία του καλλιτέχνη για τη φύση και τον άνθρωπο.

Η έκθεση "Handle with Care" χαρακτηρίζεται από την εξπρεσιονιστική γραμμή και την αφηρημένη μεταμόρφωση μορφών και σχημάτων. Ο καλλιτέχνης χαρακτηρίζει τον εαυτό του "ζωγράφο του τελάρου" και αναφέρει ότι χωρίς διλήμματα επιμένει στις απόψεις του "για την καθαρή ζωγραφική".
Εικόνες μνήμης καταγράφονται στο σύνολο του έργου του. "Δουλεύω πάντα στο εργαστήριο από μνήμης. Εικόνες τοπίων που κουβαλάω από την παιδική μου ηλικία ή ένα Σαββατοκύριακο στη φύση. Αυτό που μ' έχει συγκινήσει περισσότερο είναι εκείνα που συνειδητά ή υποσυνείδητα βγαίνουν στο τελάρο. Το φως είναι το παν στη δουλειά μου, είναι αυτό που καθορίζει ή αλλάζει την κάθε εικόνα". Στην ερώτηση του Τάκη Μαυρωτά ποιοι ζωγράφοι είναι οι δάσκαλοί του, ο καλλιτέχνης σχολιάζει: "Ανάλογα με τα προβλήματα διαλέγω και το δάσκαλό μου. Μ' αυτή την έννοια υπήρξα μαθητής του De Kooning, του Van Gogh, του Στάμου, του Σπυρόπουλου".

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1952. Από το 1973 έως το 1978 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (εργαστήριο Δ. Μυταρά, Π. Τέτση). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις (1978 - 2000), ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (από το 1985 έως το 2001).

Σημειώνεται ότι την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, στον οποίο δημοσιεύεται μια συζήτηση ανάμεσα στον Γ. Αδαμάκο και τον ιστορικό τέχνης, επιμελητή της Πινακοθήκης Πιερίδη, Τ. Μαυρωτά.

Διάρκεια έκθεσης: 7- 27 Νοεμβρίου