Πεθαίνοντας για την Αλήθεια

06.04.2011
Nτοκιμαντέρ για δημοσιογράφους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της πολεμικής ανταπόκρισης. Πραγματοποιώντας γυρίσματα σε 3 ηπείρους και 9 χώρες, οι δημιουργοί μίλησαν με συγγενείς, φίλους και συνεργάτες των δημοσιογράφων αλλά και με κυβερνητικά στελέχη, αξιωματούχους και διανοούμενους, που φωτίζουν την άγνωστη πλευρά ενός επικίνδυνου επαγγέλματος.

Με τα λόγια του ίδιου του Νίκου Μεγγρέλη, ο στόχος του ντοκιμαντέρ “Πεθαίνοντας για την Αλήθεια” είναι “να πάει πέρα από τους αριθμούς και τις ψυχρές στατιστικές και να αφηγηθεί την ιστορία δημοσιογράφων που πέθαναν την ώρα που προσπαθούσαν να μεταφέρουν το ρεπορτάζ και την εικόνα στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις μας.” Υπό αυτή την έννοια, το φιλμ είναι αρκετά συνεπές με τις προθέσεις του δημιουργού του, φέρνοντάς μας σε επαφή με τις ιστορίες δύο θαρραλέων δημοσιογράφων - εκ των οποίων ο ένας έχασε τη ζωή του και η άλλη την κέρδισε σχεδόν ανέλπιστα.

Πέρα όμως από την εντυπωσιακή παραγωγή, που διήρκησε τρία χρόνια και επεκτάθηκε από την Ελλάδα και την Ουκρανία μέχρι το Κατάρ και την Ιαπωνία, το τελικό προϊόν παραμένει μια ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα, χωρίς ιδιαίτερες κινηματογραφικές αξιώσεις, περισσότερο κατάλληλη ίσως για τηλεοπτική παρουσίαση. Χρησιμοποιώντας αφειδώς τους μελοδραματικούς τόνους κι έναν λαϊκισμό που θυμίζει στην πολεμική του δελτία ειδήσεων των 20:00, το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει τη θέση του προπαγανδιστικά μέχρι τέλους: ναι, οι πόλεμοι γίνονται πάντα για τα φράγκα και η παραπληροφόρηση ζει και βασιλεύει - αλλά δεν είμαι σίγουρη ποιον μπορεί να βοηθήσει μία ακόμη αγιογραφία.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ