Πανικούπολη

08.04.2011
Ο Καουμπόι και ο Ινδιάνος είναι επαγγελματίες της καταστροφής. Απ’ τη στιγμή που θα σκεφτούν ένα σχέδιο, το χάος βγαίνει απ’ τη φωλιά του. Αυτή τη φορά, θέλουν να ευχηθούν Χρόνια Πολλά στο Άλογο, αλλά δεν ξέρουν τι δώρο να του κάνουν. Αποφασίζουν να φτιάξουν ένα συναρμολογούμενο μπάρμπεκιου αλλά από λάθος βρίσκονται με εκατομμύρια τούβλα - και αυτή είναι μόνο η αρχή για τον πανικό που θα ακολουθήσει!

Αναρχική, σουρεαλιστική και πανέξυπνη η «Πανικούπολη» δεν μοιάζει σε τίποτα με τα κινούμενα σχέδια που συνήθως βλέπουμε στην μεγάλη οθόνη. Κι αν σας θυμίζει κάτι, είτε την ονειρευτήκατε ή είστε ο ένας από τους δύο που την έφτιαξαν. Οι Στεφάν Ομπιέ και Βενσάν Πατάρ δημιούργησαν με πηλό έναν ολόκληρο κόσμο στον οποίο αλληλεπιδρούν ένα μάτσο πλαστικά παιχνίδια, με προεξάρχοντες ένα σοβαρό Άλογο που συγκατοικεί με έναν Καουμπόι κι έναν Ινδιάνο. Όλα αρχίζουν όταν οι δύο τελευταίοι παραγγέλνουν κατά λάθος μερικά εκατομμύρια τούβλα για να φτιάξουν ένα μπάρμπεκιου-δώρο γενεθλίων για το Άλογο αλλά τελικά καταλήγουν σε ένα ταξίδι στο κέντρο της Γης. Εκεί προσπαθούν να ξεσκεπάσουν την πλεκτάνη επιστημόνων την Αρκτικής, οι οποίοι σκοπεύουν να εξαπολύσουν τεράστιες χιονόμπαλες μέσω ενός μηχανικού πιγκουΐνου.

Μπερδευτήκατε; Δεν έχει καμία σημασία, γιατί η οπτική απόλαυση και το ανεπιτήδευτο χιούμορ της «Πανικούπολης» μπορούν να σας βγάλουν αλώβητους από τα 75 λεπτά της προβολής - και χωρίς ηθικό δίδαγμα! Η χαλαρή αφηγηματική δομή ίσως απογοητεύσει τους σκληροπυρηνικούς φαν του αφηγηματικού κολοσσού που ακούει στο όνομα Pixar αλλά αν βουλιάξετε στο κάθισμα και αφεθείτε σε αυτό που συμβαίνει στην οθόνη θα έχετε μια εγγυημένα μοναδική εμπειρία. Εξάλλου, πόσο συχνά έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα άλογο ντυμένο με στολή Άγιου Βασίλη να καβαλάει ένα γιγαντιαίο σαλάχι;

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ