Το Πείραμα

20.05.2011
26 άντρες επιλέγονται για να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα κοινωνικοψυχολογικής συμπεριφοράς, στο οποίο τους δίνονται οι ρόλοι του φύλακα ή του κρατούμενου στο περιβάλλον μιας φυλακής. Σιγά σιγά, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πείραμα και την πραγματικότητα θολώνει και τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Ριμέικ της επιτυχημένης ταινίας του 2001 «Το Πείραμα», του Όλιβερ Χίρσμπιγκελ, το ομώνυμο αμερικάνικο φιλμ έχει και αυτό ως βάση το πείραμα του Στάνφορντ, αλλά σε βαθμό πολύ πιο απομακρυσμένο από την πραγματικότητα. Στο αρχικό πείραμα στόχος ήταν η μελέτη της ψυχολογικής αντίδρασης ανθρώπων που τοποθετούνταν σε συνθήκες κράτησης, χωρισμένοι σε φύλακες και φυλακισμένους, μέχρι τη στιγμή που οι ακραίες συμπεριφορές οδήγησαν σε εκτροχιασμό του πειράματος.

Ενώ το γερμανικό φιλμ προσπαθεί να μείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα επενδύοντας στη βίαιη απεικόνιση, το σύγχρονο ριμέικ κινείται ολοκληρωτικά στη σφαίρα της φαντασίας, εγκαταλείποντας κάθε πρόσχημα αληθοφάνειας και εξωραΐζοντας την αγριότητα.

Η χολιγουντιανή εκδοχή του «Πειράματος» διαθέτει τον Έιντριεν Μπρόντι και τον Φόρεστ Γουίτακερ στους ρόλους του πειθήνιου «τροφίμου» και του σαδιστή «δεσμοφύλακα» αντίστοιχα, αλλά και τον δημιουργό της τηλεοπτικής σειράς «Prison Break» στην σκηνοθετική καρέκλα. Το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν τα παραπάνω είναι δύο αξιοπρεπείς ερμηνείες σε μία ταινία απλοϊκή μέχρι βλακείας.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ