Χριστόφορος Παπακαλιάτης: "Το σινεμά είναι υπαρξιακό σωσίβιο"

26.09.2012
«Οταν τελείωσα τους ''Τέσσερις'' ήξερα ότι ήθελα να κάνω σινεμά» λέει ο σκηνοθέτης - σεναριογράφος - ηθοποιός για την πρώτη ταινία του

Σε μια σεζόν που η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή έχει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, το «Αν...» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η πρώτη κινηματογραφική ταινία του, βαδίζει στον δρόμο για τις αίθουσες όπου θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 29 Νοεμβρίου, με τις αξιώσεις μιας μεγάλης εμπορικής ταινίας.

«Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους στη χώρα μας... Για μένα η ταινία λειτουργεί σαν υπαρξιακό σωσίβιο για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας» είπε ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής του φιλμ στη χθεσινή πρώτη παρουσίασή του, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά το επίσημο τρέιλερ του «Αν...», καθώς και υλικό από τα παρασκήνια των γυρισμάτων στην Πλάκα.

Γυρίζοντας στο παρελθόν, στην κλασική ηθογραφία του Γιώργου Τζαβέλλα «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης αναζήτησε τον Αντωνάκη και την Ελένη, τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού, ως δύο κινηματογραφικούς αφηγητές που «να έχουν τη σοφία του χρόνου, να εκπροσωπούν τι σημαίνει αληθινή αγάπη αλλά και να κλείνουν το μάτι στον θεατή».

«Σε πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια ερωτική ιστορία στη σημερινή Αθήνα. Σε μια δεύτερη ανάγνωση είναι μια ιστορία για τον έρωτα αλλά και το δίπολο που ο καθένας μας κουβαλάει για τον έρωτα και τη μοναξιά» σχολίασε ο ίδιος, έχοντας ουσιαστικά γράψει δύο ταινίες για μία, δύο εκδοχές δηλαδή για το τι θα συνέβαινε στη ζωή του βασικού ήρωα, του Δημήτρη, αν γνώριζε ή αν όχι τη Χριστίνα (Μαρίνα Καλογήρου).

«Επειδή γράφω ένα σενάριο, μοιραία είναι και πολύ προσωπικό» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Παπακαλιάτης, γνωστός στο κοινό για πάνω από μια 20ετία μέσα από την επιτυχημένη τηλεοπτική του καριέρα. «Οταν τελείωσα τους ''Τέσσερις'' ήξερα ότι ήθελα να κάνω ταινία» τόνισε και πρόσθεσε: «Είχα κουραστεί να τηρώ τις απαιτήσεις της τηλεόρασης. Ηθελα να κάνω σινεμά».

Πρωτόβγαλτος στον κινηματογραφικό χώρο, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης δεν στόχευσε στη μεγάλη ανατροπή. «Για μένα δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο η καινοτομία. Το ζητούμενο είναι να περνάει καλά ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά.

Πρωταγωνιστής για άλλη μια φορά σε δική του δουλειά, όπως ακριβώς τον έχουμε συνηθίσει από την τηλεόραση, παραδέχεται για τη μέρα που θα αφήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε άλλον ότι «θα το κάνω όταν θα αγαπάω πιο πολύ τη δουλειά από τον ίδιο μου τον εαυτό». «Είκοσι ένα χρόνια τώρα, αυτήν τη δουλειά ξέρω» είπε για την ηθοποιία και παραδέχτηκε: «Το να είσαι ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι κάτι αρκετά ταραγμένο. Οι ρόλοι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και πολλές φορές ο ένας πολεμάει τον άλλον... Κάθε μέρα υπάρχουν ''αν'' που με βασανίζουν. Είμαι εμμονικός με το αποτέλεσμα της δουλειάς».

Το καστ της ταινίας, εκτός από τους Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργο Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού, συμπληρώνουν οι Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Σολωμού, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Τάκης Σπυριδάκης, Τάσος Ιορδανίδης και Ακύλας Καραζήσης.