Η Eπίσκεψη Tης Mπάντας

03.10.2007
Με μία σκηνοθεσία που στηρίζεται στην καθαρά στην εικόνα και όχι στο διάλογο και με όπλο την συγκλονιστική ερμηνεία του Σάσον Γκαμπάι στο ρόλο του μαέστρου, ο Εράν Κολιρίν μας χαρίζει μία ταινία που σπάει τα σύνορα μεταξύ των λαών και χρήζει νικητή την ουσιαστική ανθρώπινη επαφή.
Μία μπάντα από Αιγύπτιους ερασιτέχνες αστυνομικούς καταφθάνει στο Ισραήλ στο πλαίσιο μίας μουσικής περιοδείας τους. Εξαιτίας ενός απίστευτου συνδυασμού γραφειοκρατίας και αλλεπάλληλων ατυχιών, η μπάντα εγκλωβίζεται σε μία μικρή πόλη, όπου και καταδικάζεται σε πλήρη αδράνεια. "Αντιμέτωποι" με μία μικρή τοπική κοινωνία που τους κοιτά καχύποπτα οι ήρωες θα προσπαθήσουν να «κερδίσουν» τους ντόπιους και να χτίσουν τελικά γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους.

Σκηνοθετημένο σαν ένα απολαυστικό, συχνά μελαγχολικό, κωμικό παιχνίδι που συχνά θυμίζει Ζακ Τατί και Άκι Καουρισμάκι, η ταινία του Εράν Κολιρίν (σκηνοθεσία και σενάριο) απεικονίζει εξαιρετικά με έναν περίτεχνο μινιμαλισμό τις πολιτισμικές διαφορές και αντιθέσεις των δύο λαών, των Αιγυπτίων και Ισραηλινών, και αναδεικνύει την ανθρώπινη υπόσταση που κρύβεται πίσω από δύο εχθρικούς φαινομενικά λαούς.
Ο σκηνοθέτης χωρίς να καταφεύγει σε εύκολα κλισέ ψυχογράφησης των ηρώων του αναδεικνύει μέσα από τη σιωπή τις ευαισθησίες τους, την ανάγκη επικοινωνίας και την απέραντη μοναξιά που βιώνουν ως μονάδες.

Με όπλα τη σκηνοθεσία -που στηρίζεται καθαρά στην εικόνα και όχι στο διάλογο-, τη συγκλονιστική ερμηνεία του Σάσον Γκαμπάι στο ρόλο του μαέστρου και την ατμοσφαιρική μουσική υπόκρουση σε αραβικό ηχόχρωμα, η "Επίσκεψη της Μπάντας" σπάει τα σύνορα μεταξύ των λαών και χρήζει νικητή την ουσιαστική ανθρώπινη επαφή.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ