Αγιουρβέδα: Η Τέχνη της Ζωής

01.11.2007
Η «αγιουρβέδα» είναι μια πανάρχαια ολιστική επιστήμη που προέρχεται από την Ινδία και μπορεί να θεραπεύσει κάθε ασθένεια. Ο Βραχμάνος Σουαμιγκάλ (πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ) αναλαμβάνει να μας μυήσει στο κόσμο των σοφών Ινδών και να μας δείξει ένα μέρος από τα μυστικά της αγιουρβέδα.

Η «αγιουρβέδα» είναι μια πανάρχαια ολιστική επιστήμη που προέρχεται από την Ινδία και μπορεί να θεραπεύσει κάθε ασθένεια. Ο Βραχμάνος Σουαμιγκάλ (πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ) αναλαμβάνει να μας μυήσει στο κόσμο των σοφών Ινδών και να μας δείξει ένα μέρος από τα μυστικά της αγιουρβέδα. Το ντοκιμαντέρ του Παν Ναλίν παρουσιάζει επίσης πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που εξασκούν αυτήν την αρχαία επιστήμη καθώς και τις διάφορες μεθόδους που ακολουθούν για την θεραπεία του κάθε ασθενούς.

Ο σκηνοθέτης εφαρμόζει την αγιουρβέδα και στην ίδια την δομή της ταινίας. Απόλυτη ισορροπία μεταξύ ζωντανών εικόνων και ήχων, «απαλή» αφήγηση και μια χαρακτηριστική ηρεμία, διαπνέουν όλο το φιλμ. Δεν μπορούμε όμως να μην εντάξουμε την «Τέχνη Της Ζωής» στο γενικότερο trend του βουδοχιπισμού που εδώ και μια δεκαετία έχει «χτυπήσει» το δυτικό κόσμο. Μαθήματα γιόγκα, Τάι-Τσι με ενεργειακές μπάλες, διαλογισμοί, Φενγκ-Σούι και δεκάδες ακόμα εκμοντερνισμένες ανατολίτικες τεχνικές, προσπαθούν να μας «σώσουν» από τον «κακό» πολιτισμό μας. Δεν φταίνε τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχιας και του ρατσισμού... αλλά τα ερμητικά κλειστά τσάκρα μας (ενεργειακά κέντρα του σώματος). Θα ήταν καλό στο ντοκιμαντέρ να υπήρχαν και τα στατιστικά για το μέσο όρο ζωής στην Ινδία σε σχέση με αυτόν της Σουηδίας, για να δούμε αν θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρους τα σύγχρονα ιατρικά επιτεύγματα και τις αξιοπρεπείς νοσηλευτικές συνθήκες και να αρχίσουμε να στρεφόμαστε μαζικά προς την αγιουρβέδα...

ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ

[email protected]