Ο τσιλιαδόρος: Του Σκοτ Φρανκ

31.01.2008
Μετά από μια αξιοσέβαστη καριέρα ως σεναριογράφος, ο Σκοτ Φρανκ του «Εκτός Ελεγχου» και του «Μinority Report» αποφάσισε να περάσει πίσω από την κάμερα, φιλμάροντας μια δική του αναξιοποίητη δουλειά, η οποία για καιρό απολάμβανε της φήμης ενός από τα πιο ενδιαφέροντα σενάρια που κυκλοφορούσαν στο Χόλιγουντ.

Μετά από μια αξιοσέβαστη καριέρα ως σεναριογράφος, ο Σκοτ Φρανκ του «Εκτός Ελεγχου» και του «Μinority Report» αποφάσισε να περάσει πίσω από την κάμερα, φιλμάροντας μια δική του αναξιοποίητη δουλειά, η οποία για καιρό απολάμβανε της φήμης ενός από τα πιο ενδιαφέροντα σενάρια που κυκλοφορούσαν στο Χόλιγουντ. Παρ όλο που η φήμη δικαιώνεται μόνο εν μέρει- εξαιτίας κάποιων μικρών επιπολαιοτήτων στην πλοκή- το ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο αφήνει ωραιότατο το επισκεπτήριό του στο είδος του νουάρ.

Στην καρδιά του βρίσκεται ένας πραγματικά αξιομνημόνευτος χαρακτήρας- όπως τον ζωντανεύει επί οθόνης ο θαυμάσιος Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ. Με μια λεπτοδουλεμένη εκφραστικά και ψυχολογικά ερμηνεία, ο προικισμένος 26χρονος του «Μysterious Skin» και του «Βrick» χρησιμοποιεί το αφοπλιστικά ειλικρινές παρουσιαστικό του για να κερδίσει σχετικά εύκολα την εμπάθεια του θεατή ως αμνησιακός νεαρός που μπλέκεται στα γρανάζια ενός χαρισματικού απατεώνα, οδηγώντας ήρεμα το όχημα της ιστορίας του. Ο σκηνοθέτης τον αφήνει να προσπεράσει ανενόχλητος, διαλέγοντας για τον εαυτό του ένα εγκρατές ύφος που υποχωρεί ευγενικά, σαν να υπογραμμίζει ότι τα σημαντικότερα συστατικά μιας ταινίας βρίσκονται στην ιστορία και στους ηθοποιούς της. Κάπως έτσι, το μικρό αλλά θαυματουργό φιλμ μετατρέπει την μετριοπάθειά του σε μέγιστη αρετή.

Τελευταία τροποποίηση στις 13.02.2023 - 04:14