Λουκάνικα με ημίγλυκο σπουμάντε και λαχανικά αλά Pandespani

12.01.2011
Το ενδιαφέρον στο συνδυασμό είναι πως το ημίγλυκο σπουμάντε αναδεικνύει τα λουκάνικα και δίνει μια σάλτσα με ελάχιστα γλυκιά γεύση που ταιριάζει ωραία με το πικάντικο αποτέλεσμα.

Σφήνα ήρθε το γνωστό αρωματικό μανιάτικο λουκάνικο με πορτοκάλι δια χειρός και φροντίδας των φίλων μου Δημήτρη και Σταύρου, άμα τη αφίξη τους εκ Μάνης. Χτυπάει το κουδούνι, ανοίγω την πόρτα και βλέπω πρώτα ψηλά το τεράστιο χαμόγελο του (τεράστιου σε γλύκα) Δημήτρη και κάτω, στα πόδια του το ντούο, ο νεαρός Μαμαλούκ και η -πάντα κυρία- Μπέιμπι-ντόλι να κουνάνε ρυθμικά και στέρεο τις σκυλίσιες ουρές τους, όλο χαρά! ‘Ενα καλοδιπλωμένο μακρουλό πακέτο περί τα 50 εκατ. φτάνει στα χέρια μου μετά τα ματς-μουτς κι ένα βαζάκι εξαιρετικής μαρμελάδας φράουλα, από τοπική βιολογική παραγωγή.


Συνήθως το λουκάνικο αυτό, από το συγκεκριμένο κρεοπωλείο (και μόνον) των Αδελφών Κουράκου στην Αρεόπολη (με το οποίο γίνεται και το άπαιχτο "παστό Μάνης" best of the best συνταγή ακολουθεί μόλις η θερμοκρασία πάρει αλά Λάσκαρη τον κατήφορο), το φέρνει η Σπάρτη, όπως και το απίθανο παστό, που συνοδεύει κάποιες χαλαρές Κυριακές τα ουζάκια μας. Αυτή τη φορά όμως, ήρθε εμβόλιμη και χαμογελαστή η εξαιρετική πρώτη ύλη, που αγοράζεται και κόβεται επί τόπου με το μέτρο και της οποίας η καπνιστή γεύση από τα δαφνόφυλλα και το άρωμα του πορτοκαλιού δημιουργούν (τουλάχιστον) γαστριμαργικές φαντασιώσεις.

Οπότε, δοκιμάζοντας ξανά και ξανά και ξανά και ξανά, ωμό το περίφημο λουκάνικο (αν σας φαίνεται περίεργο, σας διαβεβαιώ πως δεν είμαι η μόνη που το κάνει), σε λίγες μέρες που βρεθήκαμε όλοι μαζί σε χαλαρό ντινέ, έλειπε το μισό, και η πιθανότητα να επιμηκυνθεί εκ νέου με οποιοδήποτε μαγικό τρόπο δεν υπήρχε. Μ’ αυτά τα δεδομένα αποφάσισα να μιξάρω το υπάρχον σκέλος με έτερο. Έχω καταλήξει (μετά από πολλές δοκιμές στο είδος) πως το πιο ενδιαφέρον γευστικά και ποιοτικά συσκευασμένο απλό λουκάνικο είναι του Μουτεβελή, που κυκλοφορεί σε τρεις επιλογές. Διάλεξα λοιπόν, την εκδοχή με το πράσο, που επίσης κάπως γλυκίζει και με ένα πακετάκι, η τελική ποσότητα για τη συνταγή έγινε επαρκής.

Το ενδιαφέρον στο συνδυασμό είναι πως το ημίγλυκο σπουμάντε αναδεικνύει τα λουκάνικα και δίνει μια σάλτσα με ελάχιστα γλυκιά γεύση που ταιριάζει ωραία με το πικάντικο αποτέλεσμα. Στη συνταγή δεν προστίθεται λάδι, μια και χρησιμοποιείται το λίπος που βγάζουν τα κομματάκια του λουκάνικου, το οποίο όμως (με την συγκεκριμένη σύνθεση) δεν είναι πολύ.

Προετοιμασία: 15 λεπτά και μισή ώρα το μαγείρεμα. Όλα τα λαχανικά σε ροδέλες πρέπει να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ημίγλυκο αφρώδες με άλλο ανάλογο κρασί, αλλά μην χρησιμοποιήσετε κάποιο εξαιρετικά γλυκό. Εύκολη και γρήγορη συνταγή, που γίνεται και νωρίτερα αλλά θα πρέπει να ζεσταθεί καλά σε σιγανή φωτιά, πριν το σερβίρισμα.

Υλικά (για 5-6 άτομα)
30-40 εκατ. περίπου λουκάνικο Μάνης σε φέτες 1 εκατ.
3 λουκάνικα με πράσο (12 εκατ. περίπου το καθένα), κομμένα σε φέτες 1 εκατ.
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια κομμένα στα 8
2 μεσαία καρότα σε ροδέλες 1 εκατ.
2 πράσα σε ροδέλες 1 εκατ.
2 μπαστουνάκια σέλερι σε κομμάτια 1 εκατ.
3 πιπεριές (κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη) σε λωρίδες
150 ml ημίγλυκο σπουμάντε ή άλλο αφρώδες κρασί
100 ml νερό
1/2 κ.γ. πιπέρι καγέν (ή περισσότερο, αν το θέλετε πιο καυτερό)
1/2 κ.γ. τσίλι φλέικς
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (1 κ.γ. περίπου) για το γαρνίρισμα

Ετοιμάζετε τα λουκάνικα: Τά βάζετε σε φραδιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά και τα σοτάρετε με ό,τι βγάλουν τα ίδια, ανακατεύοντάς τα, για 5 λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα.
Ολοκλήρωση: Βάζετε στην ίδια κατσαρόλα τα κρεμμύδια και σε μέτρια φωτιά (προς δυνατή) τα γυρίζετε για άλλα 3-4 λεπτά να τσιγαριστούν ελαφρά. Προσθέτετε τα καρότα και τσιγαρίζετε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (πλην του μαϊντανού) και τα λουκάνικα, ανεβάζετε τη φωτιά και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το κρασί και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνετε το νερό και χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 20 λεπτά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.
Σερβίρισμα: Mεταφέρετε σε βαθιά πιατέλα και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani, κάντε κλικ εδώ