Λαχανιά

23.03.2011

Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 γραμμ. κιμάς
  • 250 γραμμ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλιτζ. ρύζι για πιλάφι
  • 1/4 φλιτζ. κουκουνάρι
  • 8 κάστανα ψημένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες κορινθιακές
  • 1,5 κιλό λάχανο τουρσί σε λωρίδες (όπως οι χυλοπίτες)
  • 2 φλιτζ. ντοματοπολτός
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • Ελάχιστο πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 1/4 φλιτζ. από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι.

2. Ρίχνετε τον κιμά και τα συκωτάκια και ανακατεύετε για 5 λεπτά πάνω στη φωτιά. Προσθέτετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα κάστανα, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

3. Γεμίζετε με το μείγμα το κοτόπουλο και το ράβετε.

4. Ξεπλένετε και στραγγίζετε πολύ καλά το λάχανο. Το βάζετε με το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα και ανακατεύετε μερικά λεπτά πάνω στη φωτιά. Προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε μέχρι να μισομαλακώσει.

5. Στη συνέχεια βάζετε το κοτόπουλο σε ένα πυρέξ και αραδιάζετε γύρω γύρω το λάχανο. Πασπαλίζετε με την πάπρικα και λίγο καυτερό πιπέρι.

6. Ψήνετε το φαγητό στους 175ο C για 1 ώρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και άλλη 1 ώρα ή ώσπου να ψηθεί το κοτόπουλο και να μαλακώσει καλά το λάχανο.

Σημείωση: Αν δεν βρείτε λάχανο τουρσί, χρησιμοποιήστε νωπό, το οποίο θα έχετε ζεματίσει μέσα σε νερό με 1/4 φλιτζ. ξίδι.