Φακές "Βeluga" με μους φέτας αλά Pandespani

27.01.2011
Από τα αγαπημένα μου όσπρια σε διάφορες μαγειρικές εκδοχές, οι φακές κατά καιρούς γίνονται αφορμή για να δοκιμάζουμε στο σπίτι συνταγές που συχνά συνδυάζουν και ετερόκλητα υλικά .

Mοιάζουν με τις κανονικές μικρές φακές αλλά είναι πιο στρογγυλές και ολόμαυρες. Σαν πέρλες περσικού χαβιαριού, γι’ αυτό και τις βάφτισα έτσι. Είναι οι φακές στο επίσημό τους… αλλά καθόλου βαρετό… Αν ήταν ρούχο, θα το είχε κάνει ο Mc Queen (που έφυγε ηθελημένα πλην πρόωρα) ή έστω ο Lagerfeld για τη Chanel με διάθεση chic neopank… να ταιριάζει με την μαύρη λωρίδα που φοράει ως γραβάτα. Τις πρωτοείδα στο ράφι super market βιολογικών προϊόντων στην Τατοΐου και μου έκαναν εξαρχής εντύπωση. Μαγειρεύοντάς τες, βρήκα την γεύση τους εξαιρετική. Οπότε αποφάσισα να τους προσθέσω μια ανδρόγυνη ένταση, μια φωτεινή γευστική πινελιά που να μοιάζει με άσπρη καμέλια σε black tie…
Από τα αγαπημένα μου όσπρια σε διάφορες μαγειρικές εκδοχές, οι φακές κατά καιρούς γίνονται αφορμή για να δοκιμάζουμε στο σπίτι συνταγές που συχνά συνδυάζουν και ετερόκλητα υλικά. Θα πρέπει για παράδειγμα να σας δώσω την εντυπωσιακή και σε εμφάνιση τερίν με φακές και πιτσούνια, την οποία είχα ερωτευτεί για μεγάλο διάστημα…
Η περίπτωση της σούπας ανήκει στην εντελώς απλή κατηγορία, αλλά κι εδώ οι γεύσεις παίζουν ανάλογα με τα υλικά, τα αρωματικά και τα καρυκεύματα που προστίθενται. Αν σας αρέσουν τα όσπρια, είμαι βέβαιη πως οι αμπιγέ φακές beluga δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους…

Προετοιμασία: Ασφαλώς και γίνονται νωρίτερα και την προηγουμένη μέρα. Τις ζεσταίνετε σιγά -σιγά πριν το σερβίρισμα. Η μους, που επίσης γίνεται νωρίτερα και διατηρείται μέσα στη σύριγγα ή στο χωνί στο ψυγείο, μπαίνει από πάνω την τελευταία στιγμή. Ολόκληρη η προετοιμασία και το μαγείρεμα διαρκούν περίπου μισή ώρα.

Υλικά (για 4 άτομα)
300 γρ. μαύρες φακές
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο στο blender (όχι χυμός)
4 καρότα baby ή 1 κανονικό κομμένο κάθετα στα 2 και μετά κατά μήκος στα 4
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 μεσαία ολόκληρη ντομάτα
2 φύλλα δάφνη
4-5 κ.σ. λάδι
5-6 σπόρους κάρδαμο ολόκληρους
1-2 πρέζες κύμινο
1 πρέζα τζίντζερ
1 καυτερή πιπεριά (προεραιτικά)
αλάτι, πιπέρι
για τη μους
3 κ.σ. φέτα
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγισμένο
1/2 κ.γ. ξύδι από λευκό κρασί
αλάτι, λευκό πιπέρι
πάπρικα για γαρνίρισμα

Μαγειρεύετε τις φακές: Ελέγχετε αν έχουν κάποιο πετραδάκι και το αφαιρούμε. Τις βάζετε σε κατσαρόλα με νερό να τις υπερκαλύπτει κατά 6-8 εκ. (ανάλογα με το ζουμί που σας αρέσει να έχουν) και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλάτι, το οποίο ρίχνετε μετά τα 10 πρώτα λεπτά. Μαγειρεύετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να τρώγονται (αλλά να μην είναι λιωμένες). Πετάτε τις δάφνες, τη ντομάτα και τους σπόρους κάρδαμο (που συνήθως επιπλέουν και φαίνονται). Παίρνετε 1,5 φλυτζάνι από την κατσαρόλα και αφού (προς αποφυγήν εκρήξεων) το αφήσετε λίγο να κρυώσει, το πολτοποιείτε στο blender και το ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα, ώστε οι φακές να αποκτήσουν μια πιο συμπυκνωμένη υφή. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.
Σημείωση: Τις συγκεκριμένες φακές δεν χρειάζεται να τις αλλάξουμε νερό πετώντας το πρώτο μόλις πάρουν βράση.
Ετοιμάζετε τη μους: Ρίχνετε στο blender όλα τα υλικά και τα χτυπάτε ώστε να έχετε μια ομοιογενή πυκνή κρέμα. Βάζετε την κρέμα σε σύριγγα ή σε σακκούλα μαγειρικής με μικρό στρογγυλό στόμιο ώστε να βγαίνει από αυτό σε γραμμές.
Σημείωση: Tην πρώτη φορά που θα το κάνετε δοκιμάστε την εφαρμογή πάνω σε πιάτο. Είναι θέμα ελάχιστης εξάσκησης για να το καταφέρετε, αλλά μάλλον απαραίτητης.
Σερβίρισμα: Βάζετε τις φακές σε ζεστά μπολ και πιέζοντας τη σύριγγα ή τη σακκούλα με την κρέμα κάνετε κυκλικά σχέδια πάνω στην επιφάνειά τους. Με οδοντογλυφίδα τραβάτε προς την περιφέρεια του μπολ κάποιες από τις άκρες της κρέμας. Βάζετε στη μέση ένα μικρό καροτάκι, πασπαλίζετε με πάπρικα και σερβίρετε.

* Σημειωτέον, όπως διάβασα πρόσφατα στο capital, ότι οι φακές βοηθούν στην διατήρηση της …ψυχραιμίας μας, λόγω κάποιου συστατικού που έχουν και το οποίο ονομάζεται χολίνη.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ ed;v εδώ