Κουνουπίδι ογκρατέν

08.03.2011

Υλικά

  • 1 κουνουπίδι (1 κιλό περίπου)
  • Μισό λεμόνι
  • 750 ml γάλα
  • 50 γραμμ. βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 50 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 80 γραμμ. ροκφόρ (προαιρετικά)
  • 250 γραμμ. έμενταλ τριμμένο
  • Πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Χωρίζετε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι και τα βράζετε (τόσο όσο να είναι τραγανό) σε αλατισμένο νερό μαζί με το λεμόνι σε ροδέλες. Στραγγίζετε.

2. Ετοιμάζετε μια κρέμα με το γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο. Την ανακατεύετε συνέχεια ώσπου να πήξει, αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το 1/3 του έμενταλ, άφθονη γλυκιά πάπρικα, πιπέρι και δοκιμάζετε το αλάτι, για να συμπληρώσετε αν χρειάζεται.

3. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, καλύπτετε με λίγη μπεσαμέλ τον πάτο και στρώνετε το κουνουπίδι.

4. Σκορπίζετε το ροκφόρ (αν βάλετε) σε κομματάκια. Καλύπτετε με την υπόλοιπη κρέμα και σκεπάζετε με το υπόλοιπο τυρί.

5. Ψήνετε στους 200ο C, να γκρατιναριστεί.

Σημείωση: Αν θέλετε πιο τραγανό το ογκρατέν, σκορπίζετε λίγη τριμμένη φρυγανιά στην επιφάνεια.