Βασιλικός πολτός, ένα μικρό θαύμα!

27.08.2012
Τι τρέχει, τελικά, με το βασιλικό πολτό; Είναι, πράγματι, τόσο ωφέλιμος όσο λέγεται ή μήπως η τάση μας να ανακαλύπτουμε ελιξίρια υγείας και μακροζωίας έχει πλάσει έναν ακόμα διατροφικό μύθο;

Η επίδραση του βασιλικού πολτού στην ανθρώπινη υγεία και απόδοση αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια, πεδίο διχογνωμιών. Κάποιοι μιλούν απλώς για μια φυσική, θρεπτική τροφή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Τι ισχύει τελικά;

Τι είναι ο βασιλικός πολτός;
Πρόκειται για μια υπόλευκη ουσία με όξινη και ελαφρώς καυστική γεύση, την οποία παράγουν οι εργάτριες μέλισσες. Μ’ αυτήν τρέφονται όλες οι προνύμφες τις πρώτες 3 μέρες της ζωής τους και φυσικά η βασίλισσα της κυψέλης από τη στιγμή της γέννησής της ως το θάνατό της. Τα αποτελέσματα από τη διατροφή της βασίλισσας είναι εντυπωσιακά, καθώς αποκτά διπλάσιο μέγεθος από τις άλλες μέλισσες, κερδίζει 30 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και γεννά 2-3 χιλιάδες αβγά το 24ωρο, που το βάρος τους υπερβαίνει κατά πολύ το βάρος του σώματός της.

Αλλά τι σχέση έχει ο άνθρωπος με τη μέλισσα;
Αυτή είναι μια εύλογη ερώτηση όλων μας, που κέντρισε το ενδιαφέρον και των ερευνητών. Ερευνώντας, λοιπόν, διεξοδικά το βασιλικό πολτό, ανακάλυψαν ότι πράγματι μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες και στον ανθρώπινο οργανισμό: Ανανεώνει τις σωματικές και τις πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, αυξάνει την αντοχή και τη σεξουαλική δραστηριότητα, βελτιώνει τη γονιμότητα και αναζωογονεί τους ηλικιωμένους. Επίσης, προστατεύει από το άγχος και συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον, βοηθάει τους αθλητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Βεβαίως, ούτε φάρμακο ντοπαρίσματος είναι, ούτε μπορεί να οδηγήσει σε υπεράνθρωπες επιδόσεις.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι έχουν εξακριβώσει το 97% του συνόλου των συστατικών του, ο βασιλικός πολτός αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων, αμινοξέων και υδροξυ-λιπαρών οξέων (με πιο αξιόλογο το 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ).

Προσοχή στην επιλογή
Η σύνθεση του φρέσκου βασιλικού πολτού αλλοιώνεται με την υψηλή θερμοκρασία, το φως, τον ατμοσφαιρικό αέρα και την επαφή με μεταλλικά αντικείμενα. Γι΄ αυτό: Η καλύτερη μέθοδος συσκευασίας του είναι τα φιαλίδια από σκουρόχρωμο φαρμακευτικό γυαλί και διατήρησής του η τοποθέτησή του στη συντήρηση του ψυγείου ή, ακόμη καλύτερα, στην κατάψυξη.

Ποια είναι η σωστή δοσολογία;
Η μέση συνιστώμενη καθημερινή δόση φυσικού βασιλικού πολτού είναι για παιδιά: ½ γραμμ., για ενηλίκους: ½ -1 γραμμ, για αθλητές: 1-2 γραμμ.10 λεπτά πριν το πρωινό, κάτω από τη γλώσσα. Θυμηθείτε: εάν παρουσιάζετε αλλεργία στο τσίμπημα της μέλισσας, υποφέρετε από άσθμα ή λαμβάνετε αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα, θα πρέπει, πριν πάρετε βασιλικό πολτό, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει κι αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ