Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα

01.03.2011

Υλικά:

  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • λίγο σέλινο
  • 400 γρ. ντομάτες ή 1-2 κουταλιές πάστα ντομάτας
  • 1 κιλό πατάτες, σε φέτες
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 6 ξινά κίτρινα δαμάσκηνα
  • 6 μαύρα δαμάσκηνα
  • αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση: Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό. Βράζουμε τα κρεμμύδια με λίγο νερό. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις σωθεί το νερό, ρίχνουμε το λάδι και τις πατάτες και τσιγαρίζουμε για λίγο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σέλινο, τη δάφνη, το αλατοπίπερο, ένα φλιτζάνι νερό και το κρασί. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο πάνω από τις πατάτες, με το δέρμα από την επάνω μεριά, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν μέχρι να δέσει η σάλτσα, φροντίζοντας να βρέχουμε το ψάρι με τη σάλτσα του φαγητού στη διάρκεια του ψησίματος.