Γλυκό δαμάσκηνο «αβγάτο»

23.03.2011

Υλικά:

  • 50 μεγάλα κίτρινα δαμάσκηνα, όχι πολύ γινωμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κούπα ασβέστη
  • άρωμα βανίλιας ή ένα κλωναράκι βασιλικό

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε το κουκούτσι. Αφαιρούμε τη φλούδα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, όπου έχουμε λιώσει τον ασβέστη. Τα αφήνουμε δύο ώρες ανακατεύοντας συχνά και μετά τα ξεπλένουμε πολλές φορές. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και ένα ποτήρι του κρασιού νερό. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, αφού τα στύψουμε με τις χούφτες και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια ή το βασιλικό. Οι νοικοκυρές στη Σκόπελο βάζουν ένα ασπρισμένο αμύγδαλο στη θέση του κουκουτσιού, αφού βράσουν τα δαμάσκηνα.