Φτιάξε τα δικά σου αρωματικά κουζίνας αλά Pandespani

31.03.2011
Καλλιέργησε τα δικά σου αρωματικά βότανα και χόρτα στο σπίτι για να τα έχεις πρόχειρα και φρέσκα κάθε στιγμή, χωρίς κόπο, αλλά με το τρόπο. Το μυστικό βρίσκεται στο σύστημα Pandespani OS8, που σχεδιάστηκε ειδικά γι' αυτό το σκοπό και φέρνει στην κουζίνα σου όλη τη νοστιμιά της φύσης.

Καλλιέργησε τα δικά σου αρωματικά βότανα και χόρτα στο σπίτι για να τα έχεις πρόχειρα και φρέσκα κάθε στιγμή, χωρίς κόπο, αλλά με το τρόπο. Το μυστικό βρίσκεται στο σύστημα Pandespani OS8, που σχεδιάστηκε ειδικά γι' αυτό το σκοπό και φέρνει στην κουζίνα σου όλη τη νοστιμιά της φύσης. Χρειάζεται ελάχιστο χώρο -ακόμη κι ένα στενό μπαλκόνι φτάνει- μηδενική φροντίδα και ελάχιστα χρήματα. Πώς; Οι ειδικοί του Pandespani το δοκίμασαν και μας μυούν στα μυστικά του:

Στο σπίτι του Greekadman, συντρώγοντας ένα βράδυ έμαθα ότι ο Andrew Clements έχει αναπτύξει το σύστημα Οικοστέγες 8 (OS8), (πολύ περισσότερα μπορείτε να δείτε στο www.oikosteges.gr) που είναι κινητό, συναρμολογούμενο, αυξομειώνεται και επεκτείνεται, καλύπτει τις στέγες-ταράτσες με ελληνικά ανθεκτικά φυτά που δεν απαιτούν συντήρηση, τις πρασινίζει και ταυτόχρονα προσφέρει εξαιρετική μόνωση, που το καλοκαίρι κατεβάζει τη θερμοκρασία 8-10 βαθμούς C. Eντυπωσιακό; Σ’ εμένα τουλάχιστον, έτσι φάνηκε.

Ο Andrew είναι ο πιο Έλληνας Ουαλός* που έχω γνωρίσει. Όχι γιατί ζει πάνω από 15 χρόνια στην Ελλάδα, μιλάει ελληνικά, θεωρεί αυτόν τον τόπο σπουδαίο –και πια δικό του- και επαινεί σχεδόν κάθε τι ελληνικό, αλλά γιατί έχει αναπτύξει έναν μοναδικό τρόπο να αντιλαμβάνεται, να κατανοεί και να αφομοιώνει τον ελληνικό τρόπο αντιμετώπισης, αναποδογυρίζοντας τις γηγενείς παραξενιές και τις αργόστροφες κινήσεις του συστήματος χωρίς γκρίνια και παράπονα, με επιμονή και χιούμορ.

Κάπως έτσι, ο ίδιος πέτυχε να δημιουργήσει έργο με αμιγώς ελληνικό υλικό, κρατώντας ταυτόχρονα αλώβητη την αισιοδοξία του και από τις ζόρικες εμπειρίες μόνο τα θετικά. Και αν μου πείτε ότι αυτά είναι λίγα και αυτονόητα, ή τα βρίσκει κανείς μπροστά του κάθε μέρα, λυπάμαι αλλά δεν θα πειστώ.

Με τα χαρίσματα της ελληνικής φύσης

Πριν φτάσουμε στην ιδέα που έχει σχέση με το Pandespani και την μαγειρική, είναι ενδιαφέρον ν' αναφερθούμε σε ορισμένα στοιχεία που αφορούν το σύστημα Οικοστέγες και την ελληνικότατη ιστορία του, όπως την έμαθα από πρώτο χέρι.

Όλο το εγχείρημα αξιοποιεί το ελληνικό οικοσύστημα, από το κόνσεπτ μέχρι το τελευταίο φυτό, «γιατί το ελληνικό οικοσύστημα είναι το πιο ανθεκτικό και πλούσιο της Ευρώπης, με εξαιρετικές αντοχές στο κρύο (που φτάνουν τους -25 βαθμούς C) αλλά και στη ζέστη, αν σκεφτούμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες στη Ν. Κρήτη», μου εξηγεί ο Andrew Clements:

«Από τα 3.000 ενδογενή φυτικά είδη που συνεισφέρουν στην βιοποικιλότητα της Ευρώπης, τα 1.000 προέρχονται από την Ελλάδα (ενώ μόλις 14 από τη Βρετανία, 20 από τη Γερμανία, 200 από την Ισπανία και 300 απ' την Ιταλία). Αυτό μας κάνει το 1/3 του συνόλου και εξ αυτού τα 300 είναι από την Κρήτη, η οποία από μόνη της προσφέρει κατά 10% στην ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα. Παράλληλα, το οικοσύστημα της Ελλάδας είναι το πιο πλούσιο επειδή το έδαφος είναι ηφαιστειογενές και το υπέδαφος πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα».

Καθώς η αφήγηση του Andrew τρέχει με πάθος και ενθουσιασμό που εξηγεί την επιμονή και το πείσμα του, μαθαίνω πως όλα ξεκίνησαν επειδή ο ίδιος ήθελε ν' αποκτήσει μια κανονική πράσινη στέγη -και όχι ταρατσόκηπο- για το μικρό εξοχικό του στην Πελοπόννησο και κανένας δεν μπορούσε να την κάνει. Έτσι αποφάσισε να βρει μόνος του την άκρη, πράγμα που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν τόσο απλό, αφού όλα τα αντίστοιχα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού με τις σούπερ προδιαγραφές έχουν αποτύχει στην Ελλάδα για πολλούς λόγους. Έτσι, χρειάστηκαν 11 χρόνια έρευνας και εξέλιξης, πειραμάτων, αφοσίωσης, παρατηρητικότητας και εμπνεύσεων, γεμάτα αποτυχίες και βήματα εμπρός και πίσω, άπειρες “κλινικές δοκιμές”, πολλές ειδικότητες και βιομιμητική (Biomimicry), σχεδιασμός και έλεγχος διαφορετικών συνθέσεων και αποτελεσμάτων.

Με τη δύναμη της γνώσης

"Ο μόνος τρόπος να πετύχει το σχέδιο αυτό στην Ελλάδα είναι να αντιγράψεις το ελληνικό οικοσύστημα, να δεις πως λειτουργεί ακριβώς σε διαφορετικά μέρη. Από διάφορους τόπους -την Αίγινα, το Νευροκόπι, το Λυκαβηττό– κόπηκαν 30 κομμάτια εδάφους, ολόκληρα και μελετήθηκαν. Βιολόγοι και άλλες ειδικότητες εντός και εκτός χώρας εργάστηκαν για να συνδράμουν στη βελτίωση και την ολοκλήρωση του συστήματος", υπογραμμίζει ο μεγαλωμένος στα pits του Silverstone Αndrew Clements, φανερά περήφανος για το σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο είναι:

  • * ασφαλές και ελαφρύ για στατικούς λόγους – είναι μόνο 20 κιλά/τμ.
  • * στεγανό – μια δύσκολη παράμετρος λόγω του υπερβολικού ελληνικού ήλιου, που καταστρέφει την στεγανοποίηση
  • * ανθεκτικό στον αέρα (με εδαφοκάλυψη) για να μένουν τα πάντα στη θέση τους όταν π.χ. έχουμε μελτέμια 8-9 μποφόρ
  • * λύση για την βροχόπτωση, χάρη στο σύστημα αποστράγγισης και αποθήκευσης του νερού για να χρησιμοποιείται εκ νέου και να μην χρειάζεται πότισμα και το σημαντικότερο:
  • *με φυτά ανθεκτικά, που επιβιώνουν στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες και δεν χρειάζονται συντήρηση.

Για την ιστορία, η πρώτη εφαρμογή του συστήματος OS (από το ΟikoSteges) έγινε στο δημαρχείο της Ελευσίνας και η δεύτερη και πλέον γνωστή, στο κτίριο του υπουργείο οικονομικών .

Στην πράξη και στην πρακτική

Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να αξιοποιηθεί αυτό το ανθεκτικό, ευέλικτο σύστημα και στην κουζίνα με την Pandespani Edition ΟS8. Mε φυτά που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και είναι εξαιρετικά βολικό να τα έχεις δίπλα σου, φρέσκα ανά πάσα στιγμή, χωρίς όμως να χρειάζεται να ασχολείσαι κάθε μέρα με το πότισμά τους και άλλα θέματα, όπως σκάλισμα, ζιζάνια, γλάστρες που πέφτουν απ’ τον αέρα αλλά και γάτες που εμπνέονται για να τα ποτίσουν με τον δικό τους φυσικό τρόπο, όταν είναι στο χώμα.

Αμ’ έπος αμ’ έργον και πριν λίγο καιρό βάλαμε 4 κομμάτια (50×50 εκατ. το καθένα) στο μεγάλο παράθυρο της κουζίνας, για να το δούμε από κοντά πως είναι, πως εξελίσσονται και μεγαλώνουν τα φυτά, αν έχει θέματα προς επίλυση και τί είδους, πόσο βολικό είναι στην καθημερινή πρακτική και οτιδήποτε άλλο προκύψει, μια και τo 'χουμε το μικρόβιο να ξεψαχνίζουμε τα ζητήματα με τα οποία καταπιανόμαστε.

Τα τετράγωνα είναι κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο και κάθονται απευθείας στο τσιμέντο. Έχουν χρώμα γκρι που είναι ουδέτερο τώρα που φαίνεται (μετά θα καλυφθεί απ’ τα φυτά) και υφή τσόχας και δείχνουν όλα μαζί ένα ενιαίο σύνολο. Το περιεχόμενό τους είναι αρωματικά –μέντα, ρίγανη, μελισσόχορτο, μαϊντανός, μαντζουράνα, δενδρολίβανο- αλλά και φράουλες, μαζί με ένα φυτό επικάλυψης που βγάζει ένα μικρούτσικο πορτοκαλί λουλούδι, ώστε αργότερα τα γκρι τετράγωνα να είναι πράσινα και ανθισμένα.

Ομολογουμένως, ελάχιστα έκτοτε έχω ασχοληθεί μαζί τους, πέραν τού να τα κοιτάζω και να κόβω κλωναράκια από κάτι που χρειάζομαι στην κουζίνα. Τα φυτά δείχνουν μια χαρά ακμαία καθώς ξεπερνούν το σοκ της μεταφύτευσης και περιμένω τα μικρότερα να πάρουν τα πάνω τους, τώρα που ο καιρός φτιάχνει. Ο αξιότιμος γάτος μας κοιτάζει κι εκείνος, δεν έχει σκαλίσει τίποτα, γιατί δεν μπορεί, παρότι πολύ θα το ήθελε. Σκέφτομαι πως αν όλα αυτά ήταν σε γλάστρες, με εξαίρεση τη ρίγανη, θα 'πρεπε τα περισσότερα να ποτίζονταν σχεδόν κάθε μέρα και -το πιο δύσκολο μέσα σ' όλα- να θυμάμαι να το κάνω.

Πρέπει να σημειώσω επίσης, πως το σύστημα είναι εξαιρετικά καθαρό, μια και δεν υπάρχει χώμα που με τον αέρα να φεύγει και να γεμίζει το χώρο τριγύρω, κάτι που προσμετράω στα συν.

Οι φωτογραφίες είναι από την ημέρα της εγκατάστασης αλλά και κάποιες πρόσφατες. Στον ελεύθερο χώρο των τετραγώνων θα μπορούσαν φυσικά να προστεθούν κι άλλα φυτά, και πολύ με τρώει να βάλω στη μια γωνία κοντά στον μαϊντανό κάτι προς ντοματίνια και στην άλλη πλευρά αντίστοιχα, μια μικρή καυτερή πιπεριά, πράγμα εξαιρετικά εύκολο, αφού απλώς κόβεις ένα σταυρό στο περίβλημα και βάζεις το φυτό μέσα. Ίσως, δεν αντέξω και το κάνω κάποια μέρα με λιακάδα.

Αυτά, προς το παρόν για το OS8 Pandespani Edition, για την εξέλιξη του οποίου, την ευχρηστία και το ειδικό ενδιαφέρον του θα γράψουμε πάλι.

Y.Γ. Αφορά στους άντρες. Στις γυναίκες ξέρω επίσης την Σόφη (για μας Fyllosophie) που έχει ανάλογα στοιχεία και δη ενισχυμένα. Λέτε να τόχει ειδικά η Ουαλία;

Για περισσότερα θέματα και συνταγές αλά Pandespani κάνε κλικ εδώ