Δαμάσκηνα με βισάντο αλά pandespani

07.04.2011
Tα δαμάσκηνα πλέουν σε σιρόπι από vinsanto, αρώματα και αλκοόλ μαζί, κι από πάνω άσπρη σοκολάτα, σαν μια δόση ντέκαντανς στην αθέατη πλευρά κάθε αγάπης...

Μάλλον όλες οι μαμάδες περνούν την φάση του γλυκού με τα δαμάσκηνα που τα γεμίζουν με καρύδι και τα σερβίρουν μέσα στο αρωματισμένο με γαρύφαλλα και κανέλα ελαφρύ τους σιρόπι, κι από πάνω συχνά, λευκό καπελλάκι η σαντιγί, μια σπιτική εξτραβαγκάντζα, που πάντα εύρισκα αρκούντως χαριτωμένη! “Αυτό έχει γεύση μαμίλα”, που λέει και η Έτνα για τα οικεία και τα μαμαδίστικα και για ό,τι μυρίζει αγάπη και αγκαλιά.

Μ’ αυτό το σκεπτικό και για μια έξτρα γλύκα οικειότητας επιλέχτηκε η ιδέα και η συνταγή, που ενηλικιώθηκε πλέον και τα δαμάσκηνα πλέουν σε σιρόπι από vinsanto, αρώματα και αλκοόλ μαζί, κι από πάνω άσπρη σοκολάτα, σαν μια δόση ντέκαντανς στην αθέατη πλευρά κάθε αγάπης και στο σκηνικό της μνήμης του επιδόρπιου!

Προετοιμασία: 20 λεπτά περίπου όλα μαζί, συν ο χρόνος στο ψυγείο. Κάντε τα όλα την προηγουμένη ώστε να είναι καλά παγωμένα, και την σύνθεση στο τέλος, πριν το σερβίρισμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Yλικά (για 8 άτομα)
900 γραμ. μεγάλα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 μπουκάλι κρασί vin(o)santo
120 γραμ. λευκή σοκολάτα σε 1 κομμάτι και σε θερμοκρασία δωματίου
1,5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

Κάνετε τα δαμάσκηνα: Tα βάζετε σε κατσαρόλι, τα σκεπάζετε με κρύο νερό και τα βάζετε να βράσουν. Μόλις φτάσουν στο σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 15 λεπτά. Αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στο ψυγείο.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ρίχνετε το vinsanto σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το φέρνετε σε σημείο βρασμού. Χαμηλώνετε την φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί το υγρό και να έχετε περί τα 2,5 φλυτζ. Ρίχνετε τη ζάχαρη, ανακατεύετε και σε μισό λεπτό αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και στη συνέχεια το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Ξύνετε τη λευκή σοκολάτα με κοφτερό μαχαίρι ή με τον αποφλοιωτή λαχανικών και κάνετε -με λίγη προσπάθεια- μπούκλες σοκολάτας. Το μυστικό εδώ είναι να είναι η σοκολάτα κάπως ζεστή και ο αποφλειωτής να μην κόβει πολύ λεπτές φλούδες. Αν δεν σας βγει (όπως και σε μένα), κάντε περισσότερες κοντότερες μπούκλες και μακριά στικάκια σοκολάτας. Η γεύση θα είναι η ίδια.
Σερβίρισμα: Σε φαρδιά ποτήρια σαμπάνιας μοιράζετε τα δαμάσκηνα και προσθέτετε 1/3 φλυτζ. από το vinsanto. Γαρνίρετε με την άσπρη σοκολάτα και σερβίρετε.

Για περισσότερα θέματα και συνταγές αλά Pandespani κάνε κλικ εδώ