Μαγειρική και Τέχνη

25.05.2011
Mε οδηγό το ταλέντο του, ο Andrea Berton πέρασε από τις κουζίνες των διασημότερων εστιατορίων της Ευρώπης.

Mε οδηγό το ταλέντο του, ο Andrea Berton πέρασε από τις κουζίνες των διασημότερων εστιατορίων της Ευρώπης. Η συνεργασία του με τον Trussardi το 2005 οδήγησε στη δημιουργία του «Il Ristorante Trussardi alla Scala», του οποίου είναι σήμερα διευθυντής και executive chef. Ο Berton μάς αποκαλύπτει την αγάπη του για τη μαγειρική τέχνη με τον δικό του τρόπο: Του αρέσει να πειραματίζεται με απλές βάσεις, δοκιμασμένες μεθόδους και ερεθιστικούς συνδυασμούς για να δημιουργεί αυθεντικά πιάτα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το «ριζότο με ωμές γαρίδες, αβγά και σάλτσα από οστρακόδερμα», το «αρνάκι γάλακτος με ελιές taggiasche, τηγανητές πατάτες και μελιτζάνα» ή, ακόμη, την «υγρή σαλάτα με τηγανητά χτένια και μελάνι σουπιάς» και τόσα άλλα, που δοκιμάσαμε στο «Sani Gourmet», στη Χαλκιδική.

Σε όλες σχεδόν τις κουζίνες ανά τον κόσμο, είναι διαδεδομένος ο μύθος ότι οι σεφ κρατούν για τον εαυτό τους τα μυστικά των πλέον επιτυχημένων συνταγών τους. Εσείς θα κάνατε κάτι τέτοιο;

Andrea Berton: Αρκετοί σεφ φοβούνται ενδεχομένως ότι κάποιοι θα κλέψουν τις συνταγές τους. Εγώ, αντίθετα, βρίσκω μάλλον κολακευτικό και ενδιαφέρον το ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να προσπαθήσει να αντιγράψει τις συνταγές μου. Γι’ αυτό, φροντίζω οι κουζίνες όπου δουλεύω να είναι ανοιχτές.

Eχετε «εμμονή» με κάποιο υλικό, το οποίο δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα σας;

A.B.: Λατρεύω το ρύζι! Eίναι μια πρώτη ύλη την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε πάρα πολλές μορφές και συνθέσεις.

Πώς θα περιγράφατε την εικόνα ενός καλού σεφ;

A.B.: Kάθε σεφ έχει το δικό του στυλ. Πιστεύω ότι η αναγνωρισιμότητα της μαγειρικής του είναι το στοιχείο που τον διαφοροποιεί. Nομίζω ότι καλός σεφ είναι εκείνος που έχει την ικανότητα να μεταδίδει θετικούς παλμούς και συναισθήματα με τα πιάτα του.

Tι γνώμη έχετε για τη μοριακή γαστρονομία;

A.B.: Η μαγειρική είναι ούτως ή άλλως χημεία. Kάθε στιγμή που βράζεις κάτι, μια χημική αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη στα υλικά που χρησιμοποιείς.

Tι γνώμη έχετε για την ελληνική κουζίνα και τα υλικά της;

A.B.: Πιστεύω ότι τα ελληνικά υλικά είναι εξαιρετικά!

Του λόγου του το ασφαλές θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο «Fuga», του οποίου την κουζίνα επιμελείται.

Il Ristorante Trussardi Alla Scala:
www.trussardiallascala.it
Fuga: Κόκκαλη 1,
Μέγαρο Μουσικής, τηλ. 210-7249979

ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ